Last news in Fakti

19 Февруари, 2016 02:30 1 525 1

Ледените потоци не влияят на ледниците

  • лед-
  • ледници-
  • ледени потоци-
  • гренландия-
  • западна антарктика

Ключов въпрос е дали ледниковите потоци биха могли да увеличат загубата на ледена маса

Приносът на ледените пластове в Гренландия и Западна Антарктика за морското равнище се е увеличил през последните десетилетия. До голяма степен това се дължи на изтъняването и оттеглянето на ледниците и ледените течения. Тази динамична загуба е сериозен проблем.

Според някои проучвания разпадането на основния лед пласт може да представлява непосредствена или потенциална заплаха за Западна Антарктика. Според други това ще има по-ограничен отзвук, пише списание "Нейчър".

Основен проблем в изследванията на ледовете е, че те обикновено обхващат само няколко десетилетия. Това не дава яснота за цялостната картина на ледените пластове и потоци.

Ключов въпрос е дали ледниковите потоци биха могли да увеличат и поддържат нивата на загубена маса в продължение на векове и хилядолетия.

Според проучване тези ледени потоци намаляват, но въпреки това влиянието им върху цялостта на ледените пластове е незначително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    1 0 Отговор
    "е сериозен проблем".............. "е незначително"