Last news in Fakti

20 Февруари, 2016 15:32 1 719 2

Камерън съобщи датата на референдума

  • референдум-
  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • ес

Това е едно от най-важните решения на цяло едно поколение британци, заяви премиерът

Референдумът, на който ще се реши дали  Великобритания ще остане в ЕС, ще се проведе на 23 юни 2016 година. Това съобщи британският премиер Дейвид Камерън на пресконференция на "Даунинг стрийт след среща с министрите от консервативното правителство , съобщи Би Би Си. 

Премиерът посочи, че Великобритания ще бъде „по-силна, по-сигурна и по-благоденстваща в един нов, реформиран Европейски съюз“. 

Камерън описа референдума като „едно от най-важните решения“ на цяло едно поколение. Британските гласоподаватели трябва да решат дали искат страната им да остане член на ЕС.

Със задаването на датата на практика се дава начало на 4-месечна кампания, която вероятно ще хвърли светлина върху разделението в редиците на управляващите консерватори, коментира Блумбърг.

Въпреки, че правителството ще подкрепи оставането на страната в общността, министрите имат право да участват  в кампанията за напускане на ЕС. Министърът на вътрешните работи Тереза Мей оглавява списъка на тези, които ще подкрепят оставането на страната в ЕС, но правосъдният министър Майкъл Гоув се обяви за излизането. Кампанията за напъускането на ЕС ще подкрепи и кметът на Лондон Борис Джонсън.

Късно снощи Великобритания получи своята сделка от лидерите на ЕС.

Основните точки от споразумението, което ще влезе в сила, ако британците изберат да останат в Европейския съюз са: 

- задействане на "аварийна спирачка" за социалните помощи за мигранти за срок от четири години, когато са налице "изключителни" равнища на миграция; Обединеното кралство ще може да използва "спирачката" за срок от седем години;

- детските надбавки, изплащани на мигрантите, чиито деца живеят в чужбина, вече ще се изплащат в обем, отговарящ на разходите за живот в родните им страни; тази мярка ще се прилага незабавно за всички новопристигнали, а от 2020 година - за всичките 34 хиляди настоящи претенденти за надбавки;

- въвеждане на промени в договорите за ЕС, които изрично да посочват, че изискването за стремеж към по-тесен от всякога съюз "не се отнася за Обединеното кралство"; това означава, че Великобритания "не може да бъде принуждавана към политическа интеграция";

- възможност за Обединеното кралство да задейства "спешна предпазна мярка" в защита на лондонското Сити, за да не бъдат британски фирми принудени да се прехвърлят в Европа и да се гарантира на британските предприятия, че няма да бъдат "дискриминирани" поради това, че са извън еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    0 2 Отговор
    Не съм социологическа агенция, ама май ще излизат... Тия англосакси! Но ще им кажа евала, ако пък останат!
  • 2 Дидка

    0 0 Отговор
    ЗА КАКВО ИМ Е ДА ОСТАВАТ ДА НЕ СА ГЛУПАЦИ КАТО НАШИТЕ ДУПЕДАВЦИ
Новини по държави: