Last news in Fakti

20 Февруари, 2016 09:35 2 301 2

Великобритания се договори с ЕС

  • великобритания-
  • ес-
  • реформи-
  • сделка-
  • дейвид камерън-
  • брюксел

Лондон ще може да ореже социалните придобивки на мигрантите за седем години

Британският премиер Дейвид Камерън получи своята сделка от лидерите на ЕС.

Той каза, че постигнатите договорености ще дадат на Великобритания "специален статут" и той ще води кампания за оставането на Великобритания в ЕС "с цялото си сърце и душа".

"Вярвам, че ние сме по-силни, по-сигурни и по-добре вътре в реформирания Европейски съюз и затова с цялото си сърце и душа ще водя кампания, за да убедя британския народ да остане в съюза. Напускането би било скок в тъмното, каза той.

Премиерът каза, че споразумението, постигнато късно в петък след два дни на разговори в Брюксел, ще включва спирането на социалните придобивки за работниците мигранти от Евросъюза за седем години, без да има право да удължава този срок. 

Малко след 23.00 ч. българско време новината първа съобщи литовският президент Далия Грибаускайте. Тя написа в Twitter, че е постигнато споразумение.

 "Драмата приключи", коментира Грибаускайте.

Според германският канцлер Ангела Меркел споразумението е „честен компромис”.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза германският канцлер Ангела Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха.

Според датския премиер Ларс Льоке Расмусен сделката е добра. "Дейвид Камерън се бори силно за Великобритания. Добра сделка за Обединеното кралство и за ЕС", написа той в Twitter.

Френският президент Франсоа Оланд изрази мнението, че няма „специални услуги” за Лондон и нарушаване на правилата на ЕС.

Малтийският премиер Джоузеф Маскат написа: "Сделката е справедлива. Късмет на Дейвид Камерън в кампанията му да задържи Обединеното кралство в ЕС. Сега ще решава британският народ."

„Стигнах до споразумение, което ще даде на Великобритания специален статут в Европейския съюз. Утре ще го предложа на кабинета", написа британският премиер Дейвид Камерън в социалната мрежа.

Камерън заяви, че сделката изпълнява обещанията, които е дал на британските избиратели. Той заяви, че ще я представи пред кабинета днес и ще направи изявление в парламента в понеделник.

"Британският народ сега трябва да реши дали да остане в този реформиран Европейски съюз или да напусне. Това ще бъде исторически момент, който се пада един път на поколение и ще предопредели съдбата на страната ни", подчерта още Камерън. 

Активисти, които се обявяват "за" излизането на Великобритания от ЕС заявиха, че сделката е "куха" и предлагат "много малки промени".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИРЕТО

    1 0 Отговор
    Излезе така,че Гърция и Великобритания имат най умните политици.А да бе щях да пропусна наш Бойко.
  • 2 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    ТЕЗИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ГЛАСУВАХА ДЕСКРИМИНИЗАЦИЯ СПРЯМО ЕМИГРАНТИТЕ ОТ ЕС.ДАЛИ ЕДНИТЕ ДЕЦА НА ИМИГРАНТИ ИМАТ НУЖДА ОТ ПО МАЛКО ПАРИ ,А ДРУГИТЕ ДЕЦА НА АНГЛИЯ ИМАТ НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ИЗДРЪЖКА.Е ТОВА КАКВО Е АКО НЕ Е ОБИДА ЗА ОСТАНАЛИТЕ ДЕЦА. ТЕ СА ТАМ ЗА ДА ЖИВЕЯТ ПРИ ПО ДОБРИ УСЛОВИЯ.А ТЕ ГИ ЛИШАВАТ ОТ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ.
Новини по държави: