25 Февруари, 2016 07:30 602 0

Патриарх Кирил ще посети Света гора през май

  • русия-
  • атон-
  • патриарх-
  • кирил
Патриарх Кирил ще посети Света гора през май - 1

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил през май ще посети Света гора, съобщи ТАСС.

Агенцията се позовава на говорителя на светия отец Александър Волков.

Целта на визитата е да се отбележи 1 000 годишното присъствие на руското монашество в Света гора на Атон.

Очаква се патриарх Кирил да отслужи служба в „Свети Панталеймон“, която е основана през ХI в. В църквата се пазят черепът на Свети Пантелеймон, частици от мощите на Свети Йоан Предтеча и от Светия Кръст. В библиотеката на обителта има 1320 гръцки и 600 славянски ръкописни кодекса и над 25 хиляди тома печатни книги.

През 2016 г. ще се проведат тържества, посветени на 1000-годишнината на руското присъствие на Света гора. В рамките на честванията на юбилея в цяла Русия ще се проведат научни конференции, ще бъдат организирани специални програми в духовните семинарии, както и различни издателски проекти, обобщава „Руски дневник“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: