2 Март, 2016 21:56 1 420 6

В Турция се водят близо 2000 дела за обида към Ердоган

  • ердоган-
  • турция-
  • дело-
  • обида-
  • реджеп ердоган-
  • наказателно дело

Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи, университетски преподаватели, учени и дори ученици

Турските прокурори са завели близо 2000 наказателни дела срещу хора за обида към президента Реджеп Тайип Ердоган, откакто той стана президент на Турция преди 18 месеца. Това заяви министърът на правосъдието, цитиран от вестник "Хюриет".

"Министерството на правосъдието е позволено е позволило придвижването на 1845 дела по обвинения в обиди към Ердоган", каза Бекир Боздаг пред депутати в турския парламент.

Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи, университетски преподаватели, учени и дори ученици.

"Аз не съм в състояние да чета срамни обиди срещу нашия президент.  Започвам да се червя. Никой няма право да псува. Тези изказвания са истинско оскърбление", заяви Боздаг, който е член на партията на Ердоган.

Според турския наказателен кодекс обидата към президента е престъпление, наказуемо с до четири години затвор, но досега законът рядко е бил използван.

Критиците обвиняват Ердоган в нетърпимост и казват, че той използва закона, за да задуши несъгласните.

Ердоган стана президент през 2014 г., след като заемаше поста на министър-председател в продължение на повече от десетилетие. Сега той се опитва да прекрои турската конституция, за да засили правомощията на президента, който в момента изпълнява по-скоро церемониална роля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕШФУ

    1 0 Отговор
    Повечето от хората които не са съгласни с диктаторския му режим са по затворите или болниците, като излязат не смеят ГЪК да кажат. Rдоган ползва армия и полиция като репресивен апарат отдавна, сега си има и "черна полиция" банди заплашващи, биещи изнудващи йора които са изказали мнение против него. Има си цяла армия доносници. Неслучайно всеки журналист и бит и унижаван, но само по-известните ги показват тук и там. Мислите си че Сев. Корея има диктатор?! - А тоя какъв е?
  • 2 destilator

    0 1 Отговор
    Който каквото си надроби , ще си го сърба. Турците сами ще го "посъветват" какво да стане занапред.
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Още един самозабравил се
  • 4 раптор

    1 2 Отговор
    Къде са САЩ, къде са Меркел и свободомислещите, перспективно гледащи на света медии? Путин показва строгост и се почва - Хитлер, Сталин, Мюлер, Грюбер, Патън... Някакви страшни гънки трябва да направят противниците на Русия, та да отрекат двойните стандарти! Тука до 1-2 години всички тия, ще са официално, пълноправно - наши кучки!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оня от русе

    0 0 Отговор
    виж ги колко акъл имат колкото да не си обуят гщите през главата
Новини по държави: