Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Март, 2016 17:58 2 851 28

Не признаваме референдумите в Крим, Донецк и Луганск

  • българия-
  • признава-
  • донецк-
  • луганск-
  • референдумите-
  • крим
Не признаваме референдумите в Крим, Донецк и Луганск - 1
Снимка: Президентството

Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес в Киев с президента на Украйна Петро Порошенко. Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и за сближаване с НАТО.

България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, посочи Плевнелиев и призова за мирно уреждане на конфликта в източната част на страната. „Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск“, подчерта още държавният глава и изрази подкрепата си за усилията на Петро Порошенко за намаляване на напрежението в конфликтните зони.

Обща беше оценката, че България и Украйна са свързани от истинско приятелство и че отличният политически диалог на най-високо равнище създава благоприятни предпоставки за надграждане на двустранното партньорство. Предстои украинският държавен глава да посети страната ни през 2016 година.

Двете държави ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на енергийната ефективност и използването на възобновяемите енергийни източници, стана ясно още на срещата. Украйна има ключова роля в енергийните доставки за Европа и е изключително важно да въведе европейското законодателство в областта на енергетиката, отбеляза Плевнелиев. Държавният глава изрази и подкрепата си както за либерализирането на визовия режим за украинските граждани, така и за предприетите от Украйна реформи. 

Двамата президенти направиха преглед на изпълнението на постигнатите договорености по време на официалното посещение на българския държавен глава в Украйна през 2015 г. - открита беше директна въздушна линия София-Киев, започната е реконструкцията на пътя Одеса-Болград-Рени, който ще улесни контактите на българската общност със страната ни. Увеличен е броят на отпуснатите стипендии за сънародниците ни от Украйна, които се обучават в български университети.

По време на срещата Плевнелиев благодари за предоставената възможност на страната ни да реализира образователни и културни програми сред българската общност в Украйна, която надхвърля 250 хиляди души.

„Представителите на българското национално малцинство са лоялни граждани на Украйна и е важно да бъде приет балансиран и съобразен с европейското законодателство Закон за държавната езикова политика и езиците на малцинствата, който да гарантира тяхната интеграция във всички области на обществото и икономиката“, посочи още Росен Плевнелиев.

Тази вечер в Киев българският държавен глава ще бъде удостоен с наградата „Личност на годината - 2015“ на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кучето шаро

    4 0 Отговор
    На кой му дреме на к..а , какво признавате вие ?

    Коментиран от #28

  • 2 изумен

    4 0 Отговор
    ЛЕЛЕ МАЛЕ нямат край простотийте му. Добре, че не го вземат на сериозно. Няма ли да си ходи вече?
  • 3 язе

    3 0 Отговор
    Мале, мале. Тоя що го не маанат от там , щото вече хората ни са смеят? Ох забравих. Ма нали некои гласуваха за него, или па за оня пожарникара. То все едно. Да ги маанат и двамата и да ги турат у пандизо дека им е местото... Ама нема кой......Нема политическата воля другари..
  • 4 999

    3 2 Отговор
    Кои те пита тебе бе!!!
  • 5 Kcaniba

    3 2 Отговор
    а косово признахте ли!!???
    Толерасти евтини!!!
    Хем продажни, хем за без пари!!!
  • 6 пурко

    3 0 Отговор
    Признавам само гейбраковете, а който е против ще го напласкам с пръчката по голото дупе и понеже съм толераст в знак на съпричастност ще си събуя и аз гащите
  • 7 улавия

    3 0 Отговор
    ей с такива "демократи" като нашта Роска, след още 50 г. мое и да стигнеме 1/2 от БВП -то на НРБ -то през 89 -а
  • 8 непризнаващият

    2 0 Отговор
    Тоя направо се оля, как може да е толкова смотан. Па откъде го измислиха и него за президент, ама какъвто господаря, такова и кучето(маймуната - бр. Боко нали казал че и маймуна да беше сложил за кандидат президент от ГЕРБ пак ще бъде избрана)
  • 9 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    поздравления за президента ни.първия такъв с ясна проевропейска ориентация,достоен и успял човек,преди да се хване в политиката ,нещо неадекватно за останалите ни политици.на тези дето не го харесват ,мога да им кажа, че когато успеят поне на 10% да направят това което е направил плевнелиев ,могат да го критикуват.за съжаление действията му няма да му помогнат да спечели втори мандат предвид огромната маса cоцносталгици и любители на русофилския популизъм в страната ни!

    Коментиран от #10

  • 10 ПЮА4

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Дано да си прав, иначе носталгията ще залее про€врогей$кия слугинаж така, че траурните агенции няма да им смогнат...

    Коментиран от #17

  • 11 be gooble the Expert

    1 2 Отговор
    Срам и позор за нацията! Да отиде като частно лице и да хвали и тупа колегата си олигарх е едно, нооооо да отиде като Президент и да мълчи...ЗАЩО не попита за двете ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ ИЗГОРЕНИ ЖИВИ В ОДЕСА?! Защо не попита за стотиците българи в проруското Опълчение??? Защото това е нашият смешен и зависим расим плевенлиев или както му е там емита на т.нар. Президент на РФ!

    Коментиран от #12

  • 12 4ИАМ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "be gooble the Expert":

    За Одеса и Путин не пита - записите ги има в тубата как им чупят главите с бухалки и доубиват оцелелите ама питал ли си се защо баш Саакашвили е кмет на Одеса?
  • 13 Сорос

    1 2 Отговор
    СРАМ че имаме такова чудо у нас за държавен глава...ПОЗОР....

    Коментиран от #15

  • 14 НРБ

    1 0 Отговор
    Като и в България не признават този човек за Президент на РБ.
    Ма си приличат с домакина на срещата им.
    Но Господ да му/го прости !
  • 15 стратокастър

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сорос":

    Срамно е че има такива като теб ,продажници който изливат помия върху държавния глава !Това е равносилно да шзливаш помия върху България!

    Коментиран от #18

  • 16 аз не го признавам

    4 0 Отговор
    Около тия двамата сигурно яко вони на л....а.
    Аз пък не признавам президента на България, срам ме е от него и ако Радо със сноуборда, Владо Стоянов и националите ми припомниха, какво е да се чувстваш горд, че си българин...
  • 17 Здрасти Деске

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "ПЮА4":

    Неговата ориентация я знаем Деске. То и твоята е ясна нали веднъж като си се надупила и си свикнала и го правиш ката ден.
  • 18 справедлив

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "стратокастър":

    ти да не сравняваш плевенлиев с България бе...Предателите и подлогите няма как да са наравно с България--затова не пиши простотии..
  • 19 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    на путинофилите да напомня че българия не е русия!българия е отделна страна в която живеят българи и има свои интереси различни от руските.плевнелиев ги защитава достойно.другото са лъжи.в одеса няма доубити с бухалки,нито българското малцинство е проруско ,макар да имаше няколко доброволеца в днр ,подобни на тоя дето го хванаха на околовръсното в софия да кърти зъби на хората!убиствата в одеса бяха провокирани от руските служби.

    Коментиран от #21, #24, #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Деси като спреш да простееш ще си направими едно джакудзи мило? Ще ти спрът топлите и студени вълни и няма да изтрещяваш толкова
  • 22 Гостенин

    3 0 Отговор
    Да ми изсъхнат ръчичките,ако още един път пусна бюлетина за този слаб актьор ,от "Комиците" .Дори и няма да гласувам повече за назначени губернатори в окупирана територия.Дори и да ме глобят,ще дам глобата с удоволствие,но ще знам,че няма да имам повече нещо общо с тази пародия.

    Коментиран от #23

  • 23 Обиден

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гостенин":

    Я да не обиждаш Комиците и актьорската гилдия!
  • 24 истината е

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    дано ти попаднеш в такава ситуация-щом се гавриш с паметта на убитите и нямаш страх от Бога...Дано да видиш с очите си и да изживееш същият ужас като тях.Коментара ти показва колко ниски човечета сте това либерало-демократите--точно заради това все повече хора застават на страната на истината и започват да ненавиждат САЩ...И това няма как да го измените-колкото и да лъжете...

    Коментиран от #26

  • 25 упссс

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    "Демократичните" действия на Майдана бяха финансирани от САЩ за да се отскубне Украйна от тясната връзка с Русия след което Украйна да бъде приета по спешност в Нато. Да не забравяме, че мечтата на най-големия световен агресор е да инсталира мощни ракетни комплекси с голям и среден радиус на действие под носа на Русия. Е малко се поубъркаха де .
    Сигурно са казали по едно американско "упс" след референдума в Крим.

    Коментиран от #27

  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от " истината е":

    въпросния ужас бе режисиран както всичко в съветска и вече несъветска русия през последните 90 години.руските служби организираха активното мероприятие довело до смъртта на много хора от двете страни за да компрометират идеите на тези дето се борят против руската окупация в украина!
  • 27 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "упссс":

    мечтата ако им е била такава значи са я изпълнили на няколко пъти.нато има бази в балтика,турция ,южна корея и япония от където може да обстрелва русия не по-зле отколкото от укрина.майдана е движение на свободните хора в украйна които искат да живеят в европа,а не в доминиран от русия постсъветски блок.тези хора постъпват смело и жертват своя живот всеки ден против руските агресори и окупатори и ако бе поне малко човек с достойнство би трябвало да уважаваш постъпките им.
  • 28 Руслан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кучето шаро":

    Аз признавам ДНР и ЛНР
Новини по държави: