Last news in Fakti

29 Март, 2016 19:12 1 245 1

Японският сателитна Хитоми е изгубен в космоса?

  • сателит-
  • япония-
  • японска космическа агенция-
  • хитоми-
  • избубен-
  • космос

Японската космическа агенция загуби връзка с най-новия си сателит на стойност 270 млн. долара

Десетки японски учени и инженери се борят да спасят най-новия си сателит - и повече от четвърт милиард долара инвестиции - който излезе извън контрол в космоса, съобщи японската космическа агенция JAXA, цитирана от Би Би Си.

Сателитът Хитоми (в превод зеницата на окото) беше изстрелян миналия месец.

Той бе проектиран да изучава  активните космически обекти, като например свръхмасивни черни дупки, неутронни звезди и галактически купове като следи рентгеновите и гама лъчи в Космоса.

Японските учени обаче се опасяват, че апаратът може да се е разпаднал точно преди началото на мисията си.

Сега времето им да спасят мисията се изчерпва.

В събота, японската космическа агенция съвместното с американският космически оперативен център (JSpOC), който следи космическите отломки, откри пет малки обекта около спътника.

Наземния контрол в Япония успял да направи кратък контакт с космическия апарат, но малко по-късно загубил окончателно връзка с него.

В най-лошия случай сателитът се е разпаднал на части или от него са се откачили няколко елемента. Агенцията все още не е успяла да възстанови връзка с Хитоми.

Японската космическа агенция (JAXA) заяви пред Би Би Си, че към момента нямат представа къде се намира сателита и все още се опитва да възстанови комуникационната си връзка с Хитоми.

Джонатан Макдауъл, астроном в центъра за астрофизика на Харвард -Смитсониън, каза през АП, че има две възможности за съдбата на Хитоми - експлозия в горивната клетка или изтичане на газ, заради които сателитът е загубил връзка със Земята.

Проф. Го Чер Ханг, директор на сателитната програма в Националния университет на Сингапур, заяви пред Би Би Си, че благодарение на системите за мониторинг и архивиране, експлозиите са много рядко явление и теорията за изтичане на гориво е по-вероятния сценарий. Външни фактори също могат да бъдат причина за изгубената връзка, добави той.

Новият японски сателит бешe изстрелян на 17 февруари от космодрума Танигашима. Той е оборудван с мощни телескопи, които използват твърди и меки лещи. Спътникът тежи около 2,7 тона и е с дължина 14 метра. Той разполага с шест различни вида сензори, които са в състояние да уловят вълните, идващи от космическото пространство.

В случай че връзката със сателита бъде възстановена и той може да работи, мисията му ще бъде да изследва дълбините на Космоса за черни дупки, нови галактики и други източници на големи количества енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    ''Японският сателитна'' - още в заглавието правописна грешка, аффффторката е много зле
Новини по държави: