Last news in Fakti

5 Април, 2016 11:22 1 898 1

Северна Корея май произвежда плутоний?

  • северна корея-
  • йонбун-
  • плутоний

Ако проблемните реактори заработят отново, Пхенян ще получава 275 кг плутоний годишно

Северна Корея май произвежда плутоний? - 1

Северна Корея май е възобновила своите опити да се сдобие с плутоний. Това показват сателитни снимки на изследователския комплект Йонбун, съобщават японски медии.

Наблюдението от сателит показало, че за последните седмици поне два – три пъти се е забелязвало раздвижване в Йонбун.

Японският министър на отбраната Ген Накатани предупреди, че Северна Корея може да извърши нов ядрен опит.

Япония междувременно поддържа готовност да прехваща севернокорейски ракети - в центъра на Токио са разположени комплекси за ПРО "Пейтриът".

Северна Корея има два ядрени обекти - в Йонбун и Течон. Създадените по съветски проект съоръжения бяха консервирани през 1994 г. след споразумение със САЩ. Тогава Пхенян се отказа от мощностите, а Вашингтон обеща да доставя на страната мазут.

Ако проблемните реактори заработят отново, Пхенян ще получава 275 кг плутоний годишно, пише сп. "Шпигел". Като се има предвид, че за една атомна бомба трябват 5 кг плутоний, това означава, че страната има мощности за производството на 55 бомби годишно, твърди изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КИМ

    1 0 Отговор
    Май а? Експертите кво стана! Нали се съмнявахте нещо че нямали възможност! Вижте какво може една малка държава с размерите на България, на която само че целият свят пречи по заповед на САЩ! Направиха ракети, Изстреляха спътник в космоса, създадоха ядрени тестове и всичко това като им пречи и ограничава целият свят по заповед на сащ! Представете си кво би станало ако не им пречиха да се развиват! А на нас пък ни помагат ли помагат и сме една кръгла нула бореща се за милостиня от Робовладелеца САЩ и от подчиненият му на служба евросъюз!ТЪЖНО!!!
Новини по държави: