Last news in Fakti

24 Април, 2016 05:15 1 280 0

Три години от трагедията в "Рана Плаза"

  • три години-
  • трагедията-
  • "рана плаза"

Изявление на комисарите Малстрьом, Тейсен и Мимица

„В неделя, 24 април 2016 г., се навършват точно три години от срутването на фабриката за облекло „Рана Плаза“ в Дака, Бангладеш — трагично събитие, което отне живота на повече от 1100 души.

В мислите си днес сме на първо място със семействата, които загубиха своите близки, с ранените и с всички онези, които бяха засегнати от трагедията в „Рана Плаза“. Също така това е моментът да погледнем назад и да видим какво бе направено през последните три години за подобряване на положението на бангладешките работници в текстилната промишленост.

Благодарение на сериозния ангажимент на ЕС, Бангладеш и други заинтересовани партньори бяха постигнати осезаеми резултати в страната. Днес в Бангладеш редица трудови права са по-добре защитени, отколкото преди две години. Подобрена бе и безопасността сградите и на работните места. В рамките на пакта за устойчиво развитие на Бангладеш бяха стимулирани дискусиите със заинтересованите страни — профсъюзи, работодатели, купувачи и НПО в ЕС и Бангладеш.

Въпреки това все още са необходими съществени реформи, включително по отношение на ефективното зачитане на синдикалните права и насърчаването на истински социален диалог, за да се гарантира по-добро бъдеще за работниците от сектора за производство на облекла в Бангладеш.

Като партньор в пакта за устойчиво развитие на Бангладеш ЕС, съвместно с правителството на Бангладеш, Международната организация на труда (МОТ) и правителствата на САЩ и Канада, редовно оценява напредъка и допринася за определянето на приоритетите за бъдещата работа, с цел да се насърчи зачитането на основните трудови права и да се гарантират безопасността и здравето на работниците от сектора за производство на облекла в Бангладеш.

ЕС все още вижда спешна необходимост от своевременно разследване и преследване на всички прояви на дискриминация срещу профсъюзите, включително в зоните на износ. Регистрацията на профсъюзите трябва да бъде прозрачна и да се извършва бързо в съответствие с обективни критерии, а нелоялните трудови практики трябва да бъдат ефективно предотвратявани. Правителството на Бангладеш демонстрира сериозен ангажимент, но остава още работа, включително по отношение на инспекциите на труда. По-специално, във всички фабрики все още трябва да бъдат ефективно и старателно извършени ремонтни и обновителни работи. За целта ЕС и други донори са мобилизирали фондове, които са на разположение на предприятията, изправени пред финансови затруднения, по-специално МСП.

През следващите седмици ЕС ще публикува трети доклад относно изпълнението на пакта, който ще съдържа подробен преглед на постиженията и на оставащата работа.

Тясното сътрудничество между всички заинтересовани страни е най-ефективният начин за по-нататъшните действия. Техния ангажимент е и ще остане основен фактор за постигане на напредък. Всички те трябва да продължат да се стремят към осигуряване на достойни условия на труд за работниците в сектора за производство на облекла в Бангладеш. Нашата съвместна работа трябва да продължи в дългосрочен план.

Ангажиментът на ЕС остава непроменен. Съюзът остава твърдо решен да бъдат постигнати трайни подобрения в шивашката промишленост в Бангладеш, като се гарантира, че отвореният пазар на ЕС спомага за насърчаване на просперитета в страната.

Подобряването на отговорното управление на веригата на доставки в сектора за производство на облекла е от особено значение не само за Бангладеш, а и за други страни. Следващата седмица Комисията ще бъде домакин на конференция на високо равнище, на която ще се обсъдят необходимите действия, инициативите, които вече са в ход, както и евентуалната добавена стойност от допълнителни действия на ЕС. “


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: