Last news in Fakti

6 Май, 2016 10:21 981 0

Посолството на Казахстан организира фотоизложба в Пловдив

  • казахстан-
  • фотоизложба-
  • втора световна война-
  • жертви-
  • честване

Събитието е посветено на приноса на Казахстан по време на Втората световна война

Посолството на Казахстан организира фотоизложба в Пловдив - 1

Посолството на Казахстан в България организира специална фотоизложба, посветена на приноса на страната по време на Втората световна война, отнела живота на повече от 600 хиляди казахстанци. Откриването на изложбата е на 9 май в 14.00ч. Събитието ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в град Пловдив и ще продължи приключи на 19 май.

На фронтовете на Втората световна война са воювали 1 милион 200 хиляди казахстанци, което се равнява на една четвърт от цялото население на нацията. Сформирани са 12 стрелкови и 4 конни дивизии, 7 стрелкови бригади и близо 50 отделни полка и батальона от други родове войски. От тях три конни дивизии и две стрелкови бригади са сформирани като казахски национални съединения.

За бойни подвизи 528 казахстанци са отличени със званието Герой на Съветския съюз, от които четирима са два пъти Герои на Съветския съюз. 110 хиляди казахстанци са наградени с Ордена на Славата, а повече от 100 са пълни кавалери на Ордена на Славата (т.е. са получили всички степени на ордена).

През военните години Казахстан давал за победата над фашизма повече от 85% от общосъюзното производство на олово, 90% - мед, 1/8 от общосъюзния добив на въглища,   60% - молибден, 70% полиметали. През тези години в страната са построени 460 завода и фабрики, рудници и мини, открити са 4 нови нефтени находища и един нефтопреработващ завод. За нуждите на фронта са изпратени и повече от 6 милиона тона хляб и 730 хиляди тона месна продукция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА