Last news in Fakti

14 Май, 2016 07:45 1 398 0

Градовете по света дишат все по-мръсен въздух

  • градове-
  • замърсяване-
  • въздух-
  • мръсен-
  • индия-
  • китай-
  • смог

Замърсяването на въздуха из мегаполисите се е увеличило с 8% за последните пет години

Градовете по света дишат все по-мръсен въздух - 1
Снимка: БТА/АР

Замърсяването на въздуха в бързо развиващите се градове по света е "скочило" с 8%, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). Статистиката е за последните пет години.

Според проучването, публикувано в британския "Гардиън", милиарди са изложени на опасен въздух. Информацията се базира на обобщените резултати от замерванията на концентрацията на микрочастици в над 3 000 мегаполиса.

Бързорастящите градове в Средния и Близкия Изток и Югоизточна Азия са най-повлияни от промените. Там концентрацията на микрочастици е от 5 до 10 пъти над допустимата норма на СЗО (25 микрограма на кубичен метър).

Най-високите нива на замърсяване са в Индия, където се намират 16 от 30-те града с най-лошо качество на въздуха в света.

Китайските мегаполиси също са едни от най-замърсените в света, но вече само 5 от тях са в 30-те най-лоши. Въпреки редовния тежък смог, показателите там сочат подобрение на качеството на въздуха от 2011-а насам.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА