Last news in Fakti

20 Май, 2016 16:11 2 892 5

Путин, патриарх Кирил и бунтуващите се монаси в Атон

  • атон-
  • путин-
  • патриарх кирил-
  • монаси
Путин, патриарх Кирил и бунтуващите се монаси в Атон - 1
Атон. Снимки: Факти.бг

Путин и руският патриарх ще се срещнат в Атон с бунтуващите се монаси, пише в. „Независимая газета“. Подготовката на посещението на Владимир Путин и руския патриарх Кирил в Атон по случай 1000-годишнината на „руското присъствие“ в Света гора съвпада с нови протести на представители на трите атонски манастири срещу някои теми, предложени за обсъждане на Всеправославния събор, който започва на 18 юни. В случай че техните искания не бъдат изпълнени, те заплашват да излязат от опеката на Константинопол.

Предполага се, че в събота, 28 май, Владимир Путин и патриарх Кирил ще се срещнат в Атон. Участие ще вземат и гръцкият президент Прокопис Павлопулос и гръцкия премиер Алексис Ципрас. Визитата ще бъде отразявана от консервативния телевизионен канал „Царьград“, чийто главен редактор е Александър Дугин, а собственик е руският олигарх Константин Малофеев. Според гръцките медии визитата на руския президент Путин и Московския патриарх е предизвикала недоволството на някои представители на Вселенския патриарх и Еладската православна църква. Те предполагат, че след дадената независимост на Атон през 1913 г.и провъзгласяването му за независима монашеска република, там не може да има каквото и да е „национално присъствие“.

Заключителният етап от подготовката на мероприятието съвпада с поредната вълна от протести на няколко групи от атонското монашество срещу постановките на Всеправославния събор, който ще се проведе от 18 до 27 юни на остров Крит. На 13 май бе публикувано „открито писмо“ на светогорските монаси, подписано от шест клирици от гръцките манастири, Великата лавра, Кутлумуш и Ватопед. През март и април шест атонски манастира - пет гръцки и един български, написаха писмо-протест срещу проекта на документите, подготвени от Предсъборното съвещание в Шамбези.

Организацията на тържествата по случай 1000-годишнината на руското монашество в Атон и свързаната с тях визита на руския президент и руския патриарх, може да се разглежда като още един ход в църковно-държавната политика на Русия.

Това обаче поставя патриарх Кирил между два огъня. От едната страна е скептицизмът на Константинопол по отношение на неуместната пищност и националното оцветяване на предстоящия празник. От другата страна са пазителите на благочестието сред руските монаси от Атон, които имат сериозни претенции към неговия диалог с другите християнски вероизповедания.

Така че ходът на Москва може да постигне обратен ефект и едва ли ще отбележи планираните точки.

Путин, патриарх Кирил и бунтуващите се монаси в Атон

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧИВИ самбиста

    1 0 Отговор
    Мааа тва ще засенчи всяка ММА среща!

    Коментиран от #3

  • 2 НРБ

    1 0 Отговор
    Статията е далеч от обективността и е откровено политическа, защото "проблемът" е борбата на атонското братство срещу политиката на Вартоломей, която иска да наложи на този Вселенски събор, тоест срещу неговия икуминизъм и папизъм и единение без покаяние от Папата.Все пак в Зограф , папистите / латините/ са изгорили 26 наши сънародници - монаси и миряни. И не само там в Света гора.
    Който/ Вартоломей / е основен борец за приемането на такава политика от ортодоксалното християнство и който българските поли/атлан/тици / безпросветници и атеисти/ наградиха скоро с орден за неясно какви заслуги с най-висш орден на РБ и то при представяне на книгата " Стратегическа дълбочина" и при откровено противобългарсаката му изява тук.
    Добре, че има такива Българки като голямата Нешка Робева, показвайки им какво мислят болшинството от българите за девалвацията на държавност и морал.

    Коментиран от #4

  • 3 бокл

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЧИВИ самбиста":

    Висока летва на мислене и "хумор" !
  • 4 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "НРБ":

    Е то руснаците след 09.09. 1944 г. избиха много повече народ !Само "народния " съд по време на руската окупация изби 2730 ....Да се е чуло някой руснак да се е разкаял? Нищо подобно!Даже твърдят че ни е било хубаво!

    Коментиран от #5

  • 5 НРБ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Да четете нещо в поста ми за политика. Става въпрос за вяра и род.
    Не за пари от соросоиден тип NJO.
    Щетите от папските кръстоносни походи, са съвместими с хората изтребени като местно население в двеста годишната държава, чиито " цености" явно защитавате като " Матросовец".
    Но явно Бог на МОЛ-а е в душата и сърцето Ви.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания