Last news in Fakti

11 Юни, 2016 08:30 1 727 1

Физици се усъмниха в петата фундаментална сила на природата

  • пета фундаментална сила на природата-
  • физици-
  • х бозон-
  • частици

Според съвременната физика, всичко във Вселената се контролира от четири фундаментални сили: гравитация, електромагнетизъм, силно ядрено взаимодействие и слабо ядрено взаимодействие, учени обаче смятат, че са открили доказателства за мистериозна пета природна сила

Следите от възможно съществуване на необичайно леки бозони и свързаната с тях пета фундаментална сила на природата, открити от унгарски физици миналата година, по-скоро се явяват измислица, смята физикът Натали Уолчовър, публикувала статия в изданието Quantum Magazine, цитирана от мегавселена.бг.

В края на миналата година Атила Крансахоркай (Attila Krasznahorkay) от Института за ядрена физика на Унгарската академия на науките в Дебрецен и колегите му публикуваха статия, в която разказват за необичайните резултати от наблюденията на това, което се случва при прехода на атом берилий-8 от възбудено в нормално състояние при синтез на берилий по време на бомбардиране на лист хартия с протони. При определени обстоятелства този процес води до раждането не на фотони, а на двойка електрон-позитрон – своеобразни нестабилни миниатоми от частици материя и антиматерия. Сам по себе си този факт не се явява необичаен, но унгарските учени са изяснили, че при някои обстоятелства подобни разпади протичат с участието на пета фундаментална сила, в допълнение към гравитацията, електромагнетизма, слабите и силните ядрени сили.

Както отбелязва Уолчовър, преносител на тази сила, която физиците наричат Х бозон, притежава изключително малка маса и затова учените трябвало да го открият още преди десетилетия, което всъщност не се случило. Само този факт по думите ѝ трябва да ни накара да се замислим дали той в действителност съществува.

Дори ако тази частица се явява „протонофобна“, както твърдят американските колеги на Краснахоркаи, то в такъв случай тя трябваше да е открита при експериментите на Големия адронен колайдер, където необичайни частици са търсени целенасочено от физиците преди рестарта на ускорителя.

Друг физик – Оскар Навиля-Кунсик (Oscar Naviliat-Cuncic) от университета на Мичиган (САЩ), обръща внимание на това, че в последните 10 години привържениците на Института за ядрена физика са публикували едновременно няколко статии, в които твърдят за откриването на леки бозони с маса 12-13 мегаелектронволта.

По свойства те са били аналогични на този, който е бил открит при разпадите на берилий-8, но нито една частица не е била потвърдена впоследствие.

Самите унгарски учени твърдят, че тези несъществуващи бозони са възникнали в резултат на неправилни измервания на масата на Х бозона, с което Навиля-Кунсик не е съгласен и смята за невъзможно от гледна точка на съвременните методи на ядрената физика.

Представителите на изданието Physical Review Letters, където беше публикувана статията за това откритие, на свой ред смятат, че в нея няма грешки и че тя е достойна за разглеждане и публикация.

Окончателното решение на тази дискусия ще бъде възможно чак след година, когато колаборацията DarkLight завърши експериментите по търсене на „протонофобните“ частици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Чудесна статия!
    Само трябва да се отстрани една неточност - правилното наименование е Хигс бозон, а не Х бозон. Името му идва не от буквата Х, а от първия учен предрекъл неговото съществуване - Питър Хигс.