Last news in Fakti

20 Юни, 2016 00:44 1 249 1

Отглеждат човешки уши от ябълки

  • човешки уши-
  • ябълки-
  • отглеждат
Отглеждат човешки уши от ябълки - 1

На думи това напомня магия, но в действителност е сериозна наука – статията за отглеждането на човешки уши от ябълки е публикувана в изданието PLOS One, съобщава онлайн изданието Мегавселена.

За да се отглеждат тъкани и органи от клетъчни култури, е необходим скелет, който да задържа клетките. Андрю Пелинг (Andrew Pelling) от университета на Торонто и екипът му използва ябълката като целулозен „скелет“.

Учените изчистват от късче ябълка сорт Макинтош клетките, съдържащи ДНК, и остава целулозното скеле с множество кухини. Върху това скеле може да се „посадят“ всякакви клетки – мускули на мишки и човешка кожа – всичко расте еднакво добре.

Пелинг и колегите му отглеждат уши на ябълково скеле не само защото могат – ябълките, за разлика от напечатаните на 3D изкуствени скелети от биосъвместими материали, са много евтини.

Това позволява съществено да се свали стойността на производството на изкуствени органи и тъкани.

Сега Пелинг работи над нов проект – той се опитва да разбере как може да се използват порестите стъбла на аспержите за отглеждане на изкуствени кръвоносни съдове, нервни клетки или гръбначен мозък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: