10 Октомври, 2011 19:24 18 047 0

Европа влиза в мини Ледникова епоха?

  • европа-
  • зима-
  • ледникова епоха
Европа влиза в мини Ледникова епоха? - 1
Архив

Европа може би навлиза в нов мини Ледников период.

Това предупреждава Метеорологическата служба на Великобритания към министерството на отбраната, цитирана от Би Би Си. В нарочно проучване се отбелязва, че през следващите години средната денонощна температура на въздуха съществено ще се понижи.

Този феномен не е прецедент и подобна рязка промяна в климата на Европа вече е имало преди близо три века, когато в течение на няколко десетилетия зимите са останали необичайно студени.

От своя страна Би Би Си предупреди, че с мрачните прогнози на синоптиците за студена зима са били запознати ключови министри от кабинета на Дейвид Камерън.

Прогнозите на метеоролозите са разработени въз основа на анализ, съпоставил температурните промени в океана със силата на теченията в Атлантика и Пасифика, които определят според учените характера на зимата в страните от Европа, Северна Америка и Руския Далечен изток.

В края на септември люта зима вече изненада руския Сибир.

По-слабата активност на Слънцето влияе върху преноса на въздушни маси и свързаните с тях океански течения, отбелязва Майк Локууд от Рийдинг Юнивърсити във Великобритания.

Такъв период се характеризира с екстремално студени зими и горещи лета и ако вече сме навлезли в него, трябва да се подготвим, както трябва, предупреждават учени.

За последен път подобно явление е наблюдавано в началото на 60-те години на миналия XX век. От британското министерство на транспорта обявиха, че ще се консултират с учените дали е необходимо да се правят дългосрочни инвестиции в тази връзка.

Според сп. „Нейчър геосайнс” може да се открие взаимовръзка между циклите в слънчевата активност и времето на земята.

Последните климатични промени в историята на Земята ясно показват тази взаимовръзка. Учени установили, че през през 1645 г. слънчевите петна изчезнали и само  5 г. по-късно в Европа започва т.нар. мини Ледникова епоха, продължила близо век.

Астрономи предупреждават, че през 2008 г. НАСА отново е констатирала липса на петна по Слънцето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА