Last news in Fakti

8 Август, 2016 11:27 1 129 0

Куба: САЩ окуражава нелегалната и опасна имиграция

  • куба-
  • сащ-
  • имиграция-
  • нелегална имиграция-
  • политика на отворени врати-
  • кубински имигранти

Политиката на отворени врати на САЩ е причина за ръста в имиграцията

Куба: САЩ окуражава нелегалната и опасна имиграция - 1
Снимка Архив АП/БТА

Хавана обвини Вашингтон за големия брой кубинци, които се опитват да достигнат Съединените щати по суша и море, заявявайки, че администрацията на президента Барак Обама окуражава нелегалната и опасна имиграция, пише Ройтерс.

Смята се, че през последните две години десетки хиляди кубинци са се насочили към границата между САЩ и Мексико с надеждата да достигнат до Флорида по море. Имигрантите са водени от опасенията, че все по-задълбочаващите се приятелски отношения между враговете от Студената война ще доведе до промяна в политиката на САЩ.

Според Закона за приспособяване на кубинските бежанците от 1966 г. кубинците, които достигат американска земя са смятани за законни имигранти, ако успеят да стъпят на американска почвата, докато имигрантите от всяка друга държава се смятат за нелегална.

В правителствено изявление, разпространено от местните медии в неделя, се казва, че страната е "жертва на политизирането на въпроса за миграцията от правителството на САЩ, което стимулира незаконната и опасна имиграция."

Правителството заяви, че кубинските граждани "получават различно отношение ... те биват незабавно и автоматично признавани за легални имигранти ... дори когато са пристигнали по незаконен начин."

В изявлението се казва, че политиката противоречи на усилията за нормализиране на отношенията между двете страни.

Миналата седмица Колумбия обяви, че в страната се намират повече от 1000 кубинци, които се опитват да достигнат САЩ. Те ще бъдат депортирани.

В доклад на Pew Research Center, освободен в неделя, се казва, че през първите 10 месеца на фискалната 2016 г. повече от 46 500 кубинци са пристигнали и са допуснати до САЩ без визи. Като сравнение са дадени цифрите от двете предходни години - повече от 43 000 души са имигрирали през 2015 г. и малко над 24 000 са имигрантите през 2014 г.

Тъй като дългото и мъчително пътуване през региона става все по-трудно и скъпо, повечето кубинци, решили да избягат от родината си, може да се отправят към морето.

Бреговата охрана на САЩ съобщи в събота, че от 1 октомври най-малко 5 786 кубинци са се опитали да преминат по море към югоизточната част на САЩ и са били заловени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА