21 Септември, 2016 18:42 1 139 5

Подкрепихме инициатива на Обама

  • оон-
  • инициатива-
  • обама
Подкрепихме инициатива на Обама - 1

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова препотвърди ангажимента на България към глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“ (Open Government Partnership) по време на среща на високо ниво в рамките на 71-то Общо събрание на Организацията на обединените нации в Ню Йорк. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Партньорството обединява усилията на над 70 правителства за постигане на прозрачност в управлението, активно гражданско участие, борба с корупцията и прилагане на новите технологии в управлението.

Срещата на върха беше съпредседателствана от президента на Франция Франсоа Оланд, чиято държава предстои да поеме председателството, и от президента на Южна Африка Джейкъб Зума, чиято държава понастоящем държи председателството. В инициативата участват и представители на гражданското общество и на бизнеса.

Тази година бе отбелязана Петата годишнина от старта на глобалното партньорството, инициирано от американския президент Барак Обама през 2011 г. България е от първите присъединили се държави, като към момента е една от водещите по отваряне на обществени бази данни в полза на бизнеса и гражданите.

Отворените данни спомагат за информираността и участието на обществото във формирането на политики, както и на отчетността на правителството в прилагането им и разходването на публични средства.

От управляващия съвет на инициативата бяха отчетени успехите на страната ни по ангажиментите към Партньорството – като прилагането на задължителна оценка на въздействието на законодателството, която е ключова предпоставка за стабилна демокрация и устойчива бизнес среда, както напредъкът на България по подобряване ефективността на публичните услуги чрез използването на електронното управление.

В рамките на форума бяха споделени добри практики и стратегии за постигане на целите на инициативата и доказване на полезността за гражданите, бизнеса и държавните администрации от отворено и прозрачно управление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг идиотизъм

    0 0 Отговор
    Празни приказки, у наше село пак че се краде нагло и безогледно.
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Типично плямпане на марионетка.
  • 3 Трол

    0 0 Отговор
    Браво, чутовен подвиг! Чакат ни светли бъднии!
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Ама само какъв "интелект" и "адекватност", излъчва тази жена .
  • 5 бббббб

    0 0 Отговор
    Шпионин на РЦУ.Май цялото правителство са там на хранилка.