16 Октомври, 2016 05:00 59 888 14

Аугуст Ландмесер - германецът, отказал да поздрави Хитлер

  • аугуст ландмесер-
  • нацистки поздрав-
  • германец-
  • хитлер-
  • отказ

Съдбата на бунтовник, осмелил се да се опълчи на нацистите

Аугуст Ландмесер - германецът, отказал да поздрави Хитлер - 1
Снимка: Wikipedia

Жестът му е запечатан в съзнанията на хора по целия свят и въпреки това името на Аугуст Ландмесер не е особено известно. Той е човекът, скръстил ръце на онази емблематична снимка, на която голяма тълпа прави нацистки поздрав.

Изображението е заснето на 13 юни 1936 година в корабостроителницата „Блом Фос“ в Хамбург, където Адолф Хитлер присъства на церемонията за пускане на вода на военната учебна барка „Хорст Весел“. Всички мъже на снимката са работници в корабостроителницата.

Този вид непокорство се е считал за голяма обида в нацистка Германия, а в първите си години на управление Хитлер „прочиствал“ всички противопоставили се. Но какво подтиква Ландмесер към отказа да поздрави лидера и какви са последствията от това?

Подбудите му към подобна проява са случайни. За да бъдат разбрани, трябва да се хвърли поглед още по-назад в историята на Германия – до периода след края на Първата световна война. Верайският договор подпечатва тежката участ на местната икономика, рухнала след войната. Безработицата по онова време е изключително висока – от 1926 до 1932 незаетите германци нарастват от два до цели шест милиона.

Именно тогава Нацистката партия използва момента, за да привлече колкото се може повече поддръжници, осигурявайки работни места за недоволните граждани. Така мнозина се присъединяват към Хитлер, само за да оцелеят. Аугуст Ландмесер е сред тях. Той става член на Нацистката партия през 1931-а, две години преди Хитлер да стане Канцлер на Германия. Ландмесер не е привърженик на идеята за „чиста раса“, но свежда глава, за да си осигури работно място. През 1935-а обаче се влюбва в еврейката Ирма Еклер, а кратко след това двамата се сгодяват.

След като се установява, че Ландмесер се е сгодил за еврейка, той е изключен от партията, тъй като връзката му сериозно нарушава нововъведените Нюрнбергски закони, въведени на расова основа. Това обаче не го спира по пътя към брак и дете с Еклер.

Принуден да напусне Германия, Ландмесер се опитва да замине за Дания със семейството си, но на границата е задържан с обвинението, че позорно е „опетнил расата си“. Той е предупреден да сложи край на отношенията си с Еклер, но не го прави и през 1938-а е арестуван. Присъдата е три години в концентрационен лагер. По същото време Гестапо арестува бременната с второ дете Еклер и тя е изпратена в женски концлагер. По-нататъшната съдба на еврейката е неясна, но се предполага, че е преместена в център за евтаназия, където умира с други 14 000 души.

Ландмесер е освободен на 19 януари 1941, а после става бригадир във фирма за превоз на товари. През февруари 1944 година е принуден да стане част от наказателния 999-и пехотен батальон на Вермахта, тъй като по това нацистите страдат от недостиг на войници. На 17-и октомври 1944-а година е убит в Хърватия, по време на битка срещу настъпващите съветски войски, а смъртта му е потвърдена едва през 1949-а.

Двете деца на Ландмесер – Ингрид и Ирен оцеляват при Втората световна война. През 1996-а Ирен Еклер пише книгата „Настойнически документи 1935 – 1958: Преследването на едно семейство, „позорящо расата““. Баща ѝ остава символ на бунтовничеството и до днес, а емблематичната му снимка обобщава неподчинението на германските граждани, страдали от нацисткия режим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    19 7 Отговор
    Идиотизмът на деня е "преместена в център за евтаназия". Подобна простотия чувам за пръв път. Едва ли е съчинена от журналистчето. Сега , със 75 години закъснение научаваме , че освен всичко друго в Германия имало и центрове за евтаназия. То не бяха душегубки, лагери на смъртта, газови камери, крематориуми и пр. Сега нова дивна лъжа- избивали ги масово, ама полюбовно, лекичко и с усмивка на устата на умирающия еврейски лебед, разбира се по лично желание и молба на умирающия- все пак е "евтаназия".
    Не мога да си отговоря на въпроса путкаква причина всеки ден ни провокират с лъжи по адрес на Третия Райх. Сигурно ни бройкат и каталогизират по айпи адреси.
  • 2 Чикитрита

    11 8 Отговор
    Ако и ние да изпитваме известни подозрения относно действията на хер Хитлер, то няма как огромен брой хора и нации в продължение на 5 000 години също да са грешали по отношение на еврейската народност. Колелото се върти и рано или късно те пак ще са на пангара, и пак ще има гонения и унищожение до пълна анихилация.
  • 3 Пенемюнде

    5 7 Отговор
    Няма нито едно доказателство за съществуването на газови камери... Тези истории са творчество но съюзниците.. До ден днешен не е намерена нито камера, нито чертеж... нищо. Отделно Дискавъри и НатГео, що за глупости ръсят..

    Коментиран от #6

  • 4 Патето Яки

    7 5 Отговор
    Един достоен германец който е загубил любимата си Ирма и живота си по решение на лудият Хитлер.
  • 5 Патето Яки

    6 2 Отговор
    Не е нужно да ходите в Полша за да видите концлагерите, камерите и баните без вода, вече има интернет.

    Коментиран от #12

  • 6 fuck nazis

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пенемюнде":

    Чук чук чука на някой май му се е развило болчето !
  • 7 jullliann72

    5 4 Отговор
    Кво ги жалите тия евреи бе?Прочетете Какво направиха евреите за България?Всекиму своето.
  • 8 бате

    5 4 Отговор
    "Германските граждани , страдали от нацисткият режим" ?
    Прочетете внимателно тук , дали наистина са страдали..
    https://setlans.wordpress.com/2015/01/05/12-neshta-koito-sas-sigurnost-ne-znaete-za-adolf-hitler-i-natsistka-germania/
  • 9 Снайпериста

    11 7 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР ! ! !
  • 10 HailBocko

    7 6 Отговор
    Евреите са световно зло и рано или късно ще ги изтребим. Хитлер се е водел основно от финансови стимули, а тях ги е имало защото евреите са натрупали несметни богаства чрез погазване на останалата част от човечеството. Скоро ще се появи друг като него и ще ги приключим веднъж завинаги!

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Така е и до ден днешен един човек на много овци (подръжници) браво на човека който е разбрал че се намира сред тълпа страхливци.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не е добре работата

    0 0 Отговор
    В крайна сметка трагично си е отишъл !
    Бил и в затвор , и жената е децата му избили ,накрая пак го принудили да умре за Райха !
    Нещо като България сега , Тиквата от Банкя си дерибейства , пък българите си мрат колкото и да не го харесват !
Новини по държави: