28 Ноември, 2016 16:50 1 309 0

Времето на Юнкер изтича

  • юнкер-
  • ек-
  • еп-
  • ес-
  • жан-клод юнкер-
  • оставка

Дали председателят на ЕК няма да последва колегата си от ЕП?

Времето на Юнкер изтича - 1
Снимка Архив АП/БТА

"Аз. Няма. Да. Подам оставка!" Когато един европейски лидер избира тази фраза за свое основно послание, по време на интервю или в публикация в Туитър, то първият въпрос, който идва на ум е: "А той кога ще подаде оставка?", а вторият е: О, Боже — кой е комуникационният му съветник? И изобщо има ли такъв?“

Човек би си помислил, че тези думи са на еврокомисаря Гюнтер Йотингер. В края на краищата, той е човек, замесен не в един, а в няколко скандала. Но тези думи не са негови. Те излязоха от устата на неочакван европейски лидер — председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише изданието EU Observer.

Всичко започна в петък (18 ноември) когато главата на ЕК заплаши да подаде оставка ако Мартин Шулц не остане председател на Европейския парламент през втората половина от мандата.

Говорителят на Комисията не отрече коментара. На първия официален брифинг, който последва в понеделник (21 ноември), той заяви, че слухът, като повечето такива слухове, е предубеден и следователно "предава грешна версия на реалността". Но така и не обясни каква е „коректната представа за реалността“.

Неочаквано, само три дни по-късно Мартин Шулц обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат като председател на ЕП. Това доведе до много реакции около напускането му, както и до предположения, за това кой може да бъде негов наследник. Но най-много бяха спекулациите за това, как напускането на Шулц може да разтърси или дори радикално да преобърне челните позиции в трите основни институции на ЕС.

Юнкер вероятно много съжалява за заплахата да подаде оставка. Но постоянното отричане на този коментар само още повече ще затвърди идеята, че трябва да има някаква истина в това щом Юнкер така отчаяно се опитва да оспори, че вече му е дошло времето да си тръгне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА