Last news in Fakti

6 Декември, 2016 20:06 2 602 4

Тръмп иска от "Боинг" по-евтин "Еър форс 1" (Видео)

  • еър форс 1-
  • тръмп-
  • туитър

Доналд Тръмп иска по-добра цена за бъдещия президентски самолет - "Еър форс 1". Новоизбраният стопанин на Белия дом заплаши, че в противен случай договорът с американската компания "Боинг" просто да бъде анулиран, предаде Би Би Си.

"Боинг" строи чисто нов самолет 747 "Еър форс 1" за бъдещите президенти, но цената е извън контрол, над 4 милиарда долара. Анулирайте поръчката!", написа Тръмп в Туитър.

Нещата със самолета са напълно извън контрол. Според мен това е направо смешно, "Боинг" са понадули цената. Искаме компанията да печели пари, но не чак толкова, каза малко по-късно новоизбраният президент на брифинг с журналисти в "Тръмп тауър" в Ню Йорк.

По-късно самолетостроителният гигант опроверда думите на Тръмп като заяви, че в договора, сключен между тях и американското правителство, сумата, за разработването на новия президентски самолет, възлиза на само 170 млн. долара, а не на 4 милиарда.

„В момента имаме договор за 170 млн. долара за определяне възможностите на този сложен военен самолет, отговарящ на уникални изисквания“, се казва в изявление на компанията, което продължава: „Ние очакваме да работим в ВВС на САЩ в следващите фази на програмата, позволяваща ни да осигурим най-добрите самолети за президента на най-добрата цена за американските данъкоплатци."

Американските военновъздушни сили обявиха през януари 2015 г., че "Боинг 747-8" ще замени двата самолета, използвани сега от американския президент. ВВС са предвидили бюджет от общо 3 млрд. долара за две машини 747-8, но този вид сделки рядко се вместват в първоначалните рамки.

Използваните в момента самолети са поръчани още от президента Роналд Рейгън. Това означава, че са в експлоатация от началото на 90-те години на миналия век. Според сайта на компанията американските президенти ползват самолети на "Боинг" от 1943 г.

Самолетите 747-8 са дълги 73 метра, имат размах на крилете от 68 м и могат да летят директно от Вашингтон до Хонконг (1600 км), по-далече от сегашните "Еър форс 1".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Realata

    8 0 Отговор
    Чичо Дони, накажи ги!
  • 2 ЧРШ

    1 3 Отговор
    Да яха един Як-40, подарък от Пу*кин, и после вицето му ще доизкара мандата.
  • 3 Пилота

    2 1 Отговор
    Самолетите 747-8 са дълги 73 метра, имат размах на крилете от 68 м и могат да летят директно от Вашингтон до Хонконг (1600 км)
    С Боинг света става малък :))
  • 4 Иванов

    4 0 Отговор
    В интерес на истината, за пръв път американски президент повдига такива въпроси. Чест му прави. И се отказа от заплатата си. Само още 2-ма са го оправили в историята. Силно се надявам да преобърне Америка, това ще е добре за целия свят.