Last news in Fakti

8 Декември, 2016 02:45 3 511 1

Нов месец, нов рекорд - Арктика се топи (видео)

  • рекорд-
  • арктика-
  • лед-
  • топи

Северната полярна шапка е плашещо малка

Нов месец, нов рекорд - Арктика се топи (видео) - 1
Снимка: NASA Earth Observatory

Измерената площ на Арктическата полярна шапка е рекордно малка за ноември - малко над 9 милиона квадратни километра. Учените от Националния център за ледникови измервания към университета в Колорадо твърдят, че причината за това е високата температура на въздуха и топлите океански течения.

Северните ледове са със близо 2 милиона квадратни километра по-малко, спрямо средното за същия месец между 1981 и 2001 г. Най-очевидното отсъствие на лед е в Баренцово море, което е част от Северния ледовит океан.

Този ноември фиордите на норвежкия архипелаг Свалбард не са заледени - нещо, което досега е било изключителна рядкост.

Новият антирекорд е седмият подобен за календарната година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупи

    0 0 Отговор
    Да топи се, тя Арктика е от 20 години тука и какво става в последните 5 години от нейното милионно-годишно съществуване е много определящо какво ще стане за в бъдеще...