11 Декември, 2016 19:57 1 947 10

Тръмп постави на карта политиката на САЩ за "Един Китай"

  • тръмп-
  • един китай-
  • тайван-
  • доналд тръмп-
  • политика-
  • китай-
  • сащ-
  • отношения

Новоизбраният президент на САЩ заяви, че Пекин трябва да направи компромиси по много въпроси

Тръмп постави на карта политиката на САЩ за "Един Китай" - 1
Снимка АП/БТА

САЩ може да се отметне от досегашната си политика за "Един Китай". За това намекна новоизбраният американски президент Доналд Тръмп в интервю за телевизионния канал Fox News.

От 1979 г. насам САЩ се съобразява с позицията на Китай по отношение на Тайван, според която Тайван не е отделна държава, а отцепила се провинция, която обаче е неделима част от Китайската народна република. Заради позицията си, Вашингтон трябваше да прекъсне всякакви дипломатически отношения с Тайпе.

Тръмп обясни, че ако Пекин не направи отстъпки в областта на търговията, както и по други въпроси, той не вижда защо САЩ трябва да продължи да се съобразява с тази политика на единство на КНР.

"Напълно разбирам политиката "Един Китай", но не знам защо трябва да сме обвързани с тази политика, освен ако сключим някакво споразумение с Китай за други неща, включително и за търговия", каза Тръмп.

Темата за Тайван е много чувствителна за Китай и Пекин обикновено остро критикува всякакви официални контакти между чуждестранни правителства и тайвански лидери.

Отношенията между САЩ и Китай се обтегнаха значително, след като, в началото на този месец, Тръмп проведе телефонен разговор с тайванския президент Цай Инг-уен.

Никой американски президент не е говорил директно с тайвански лидер в продължение на десетилетия. Но Тръмп наруши това неписано правило.

"Не искам Китай да ми диктува какво да правя. Това обаждане бе по инициатива на Тайван. Беше много приятно обаждане. Кратко. И защо някакъв друг народ ще казва, че не мога да приема някое обаждане? Често казано си мисля, че щеше да е много невъзпитано да не приема това обаждане", заяви Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    1 9 Отговор
    Мислех Тръмп за малко по умен
  • 2 onq s konq

    5 7 Отговор
    Бат Бойко на разни азиатци направо им затваря тела

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    4 6 Отговор
    Китайците ако си поискат вересиите , на Тръмп ще му секне л-ното , ама иначе голям го вади , ще стане от милиардер на милионер , ама с един милион , че и по-малко

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Само ще ти обясня от изключително добра воля,че едно е да искаш,друго е да ти се даде,а трето и четвърто е така да те набият,че да забравищ какво си искал.
  • 5 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Бат ти Бойко никой не го бръсне за слива извън БГ, а скоро и тука ще е така, вдига телефона само за да приеме заповеди от големите господари, пък иначе на приказки голям го вади.

    Коментиран от #7

  • 6 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    почва се .идиота стигна до президенския пост в щатите и сега ще му сърбаме попарата поне четири години.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 на Деса шушито

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Шуши, пълзенето пред Козяк 16 не те прави краварска гражданка. Ще му сърбаМЕ попарата, много си изтрещяла! Кво ще сърбаш пък ти! Чак пък вече специалистка по американските президенти стана!

    Коментиран от #10

  • 9 Браво

    0 1 Отговор
    Да де, но как хубаво си каза...
    Защо други народи ще му забраняват да си говори по телефона.
    А на българите дупедавци може да се забраняват много неща.
    Време е да дойде някой и да го издухат и американци и всички други велики умове.
    И да се каже, да това е добро за България или не е!
    Само и единствено в полза на нашата родина, но дано доживеем до този момент.
    Да живее България, всички други да го...!
  • 10 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "на Деса шушито":

    ти вместо да се правиш на умен което не ти приляга ми обясни колко човека е изтрепал пиночет за 10 години?що се отнася до тръмп ,без да съм американски гражданин ще понасям комплексарските напъни на тръп,щото европа и сащ са скачени съдове в политиката и аз като европеец ще имам проблеми ,ти в коптора на село обаче ще си си добре,така че споко,за ракия и туршия все ще го сколасаш.