Last news in Fakti

3 Декември, 2016 08:39 2 994 1

Телефонен разговор на Тръмп разгневи Китай

  • сащ-
  • тайван-
  • доналд тръмп-
  • цай ингвен-
  • китай-
  • разговор-
  • гняв

Китай видя „дребни трикове" в дипломатическите совалки на Тайван

Телефонен разговор на Тръмп разгневи Китай - 1
Снимка: БТА/ AP

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп разговаря по телефона с президента на Тайван – в тотален разрез с досегашната политика на Вашингтон, съобщи Би Би Си.

От 1979 година насам дипломатическите отношения между двете страни са в застой. Държавният глава на САЩ и Цай Ингвен са обсъдили по-тесни икономически и политически връзки.

Ходът разгневи Китай, която разглежда Тайван като откъснала се провинция. От китайското външно министерство описаха действията на Тайван като „дребни трикове“.

Доналд Тръмп написа в профила си в Туитър, че президентът на Тайван го е потърсила, за да го поздрави за победата на изборите.

Световните агенции посочват, че е крайно необичайно американски президент да говори с тайвански лидер директно. Тръмп обръща гръб на протокол, спазван близо четири десетилетия.

Този ход може да повиши напрежението и да светне червената аларма. Китай разглежда Тайван като своя провинция и категорично отрича да я признае за независима държава.

Тайванската централна новинарска агенция описа проведения разговор като „исторически“. Американският президент и лидерката на Тайван са обсъдили и „укрепване на отбраната“, посочи „Вашингтон поуст“. Вестникът посочва, че дълготрайните последици от този разговор могат да бъдат значителни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    1 0 Отговор
    Интересен въпрос за политолозите - подлъгах ли Тайван новобранеца или Тръмп вече започва с драстичната промяна на политиката на САЩ :)
    Ако не друго ще бъде интересно.