Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 09:11 1 613 0

Мърдок следял и Уилям и Хари

  • нюз ъв дъ уърлд-
  • рупърт мърдок-
  • принц уилям-
  • принц хари

Принцовете били снимани под носа на охраната им

Принцовете Уилям и Хари са сред 150-те публични личности, следени от частен детектив, работещ за  таблоида „Нюз ъв дъ Уърлд“, съобщават британските медии. Принцовете били тайно следени и снимани под носа на въоръжената им охрана по инструкции на закрития вече неделен вестник.

Множество звезди, политици и спортисти са били шпионирани повече от осем години от Дерек Уеб, бивш полицай, който твърди, че е бил обучаван от разузнавателната служба МИ5, докато работел в полицейски участък в Хертфордшър. Уеб, който получил стотици хиляди паунди, работейки за "Нюз ъв дъ Уърлд", продължавал да следи хора по инструкции на изданието до закриването му през лятото.

Детективът разкри огромния мащаб на шпионската операция в предаването на Би Би Си Нюзнайт, като заяви, че получавал пари, за да следи определени хора, избрани от вестника, от 2003 г. до закриването му през юли.

Той заяви, че му било поръчано да следи още треньора на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, Дейвид Бекъм и бившия мениджър на Челси Жозе Моуриньо, както и редица членове на кабинета, сред които Джон Пескот и Чарлз Кларк. Бившата приятелка на Хари Челси Дейви, актрисата Анджелина Джоли и футболната легенда Гари Линекер също са били следени.

Уеб следял принц Уилям по време на неговото посещение в резиденцията на баща му - принц Чарлз в Глоучестършир в Западна Англия. „Кралските копои" и идея си нямаха, че ги следя, хвали се пред Би Би Си Дерек.

От централата на Рупърт Мърдок, собственик на изданието, заявиха, че „не са в състояние да коментират специфичната дейност на Дерек Уеб". От офиса на принц Уилям отказаха коментар, изтъквайки че не коментират неща от сферата на сигурността.

Макар че следенето на хора не е незаконно, разкритията означават, че "Нюз ъв дъ Уърлд" е продължил да наблюдава хора и след вкарването в затвора на издателя му Клайв Гудман заради скандал с подслушване на телефони през 2007 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА