15 Януари, 2017 08:39 1 005 0

Нов опит за възкресяване на мирните преговори между израелци и палестинци

  • мирни преговори-
  • израел-
  • палестина-
  • париж-
  • среща-
  • конференция

Лидери от над 70 страни ще се срещнат във френската столица

Нов опит за възкресяване на мирните преговори между израелци и палестинци - 1
Снимки Архив АП/БТА

Френската столица Париж днес е домакин на голяма мирна конференция, на която лидери от над 70 страни ще се опитат да постигнат напредък в намирането на мирно решение за десетилетния израело-палестински конфликт.

Палестинците приветстваха днешната мирна срещата, но Израел я определи като антиизраелска и заяви, че в нея е събран много негативен заряд, насочен срещу него.

Последният опит за преки мирни преговори между израелци и палестинци се провали, след като сраженията между двата враждуващи народа бяха подновени през април 2014 г.

Нито една от двете страни в конфликта няма да присъства на самата среща, но техни представители бяха поканени да чуят заключенията от нея.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас е заявил своето присъствие за края на конференцията, но не и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който обяви, че преговорите са нагласени и обслужват интересите на враговете на Израел.

Нов опит за възкресяване на мирните преговори между израелци и палестинци

Срещата на високо равнище се случва в много напрегнат момент за отношенията между Израел и международната общност, след като миналия месец Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, осъждаща заселническата дейност на Израел в окупираните територии.

Според предварителната информация за днешната среща, световните лидери за пореден път ще отправят апел към Израел и Палистинската автономия "официално да потвърдят ангажимента си за създаването на две държави в региона".

Решението за създаване на палестинска държава редом с Израел, отдавна получи одобрението и на двете страни, но те така и не успяха да постигнат съгласие по отношението на териториалното разпределение. Израел отхвърли международното участие в мирния процес, заявявайки, че споразумението по този въпрос може да дойде само и единствено чрез директни преговори.

Нерешени остават и въпроси като статута на Йерусалим и правата на милионите палестински бежанци и израелските заселници на Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: