Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 21:34 3 742 3

Гърците панически теглят евро

  • гърция-
  • криза-
  • евро

Много хора изтеглиха парите си в четвъртък и петък . Куриерите едва смогваха да зареждат банките с банкноти, за да отговорят на търсенето

Политическата криза в Атина засилва паниката и безпокойството сред обикновените гърци.

Около пет милиарда евро или 3%от общия размер на депозитите са изтеглени от местните банки, след като премиерът в оставка Георгиос Папандреу шокира лидерите на ЕС и световните пазари с призива си за свикване на референдум за Eвропейския спасителен пакет, коментира Ройтерс.

Много хора изтеглиха парите си в четвъртък и петък . Куриерите едва смогваха да зареждат банките с банкноти, за да отговорят на търсенето.

Много от гърците се страхуват, че банковата система може да рухне и депозитите им рязко да се обезценят, ако Атина напусне Еврозоната и се окаже принудена да въведе нова и слаба валута.

От януари 2010г. депозитите в Гърция са намалели с повече от 21%. Най-новите данни сочат, че през септември банковите депозити отчитат нов спад от 3% до 183,2 милиарда евро. Според неофициални данни, други 8 млрд. евро вероятно са били изтеглени през октомври.

Последната вълна засяга най-вече сметки в търговски банки. Богатите банкови клиенти изнесоха парите си в чужбина още миналата година с първата вълна.

 Ако тенденцията се запази, тя ще изправи пред изпитание гръцките банки, които станаха все по-зависими от евтиното финансиране от Европейската централна банка, за да поддържат своята ликвидност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bugs_bunny

    0 0 Отговор
    хаос
  • 2 Стефанаки Йоанис

    0 0 Отговор
    дори и за гръцките стандарти :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.