Last news in Fakti

31 Януари, 2017 17:00 5 278 0

Скъпоценни камъни хвърлят светлина върху забравена цивилизация

  • археология-
  • цивилизация-
  • файлака-
  • скъпоценни камъни

Датски археолози намериха уникални камъни в Кувейт

Скъпоценни камъни хвърлят светлина върху забравена цивилизация - 1
Снимка: shutterstock.com

Последните девет години малкият остров Файлака, който се намира до бреговете на Кувейт, е дом за група датски археолози. Те са от музея Мосгард, намиращ се в датския град Орхус. Археолозите изследват останки от дилмунската цивилизация, която е обитавала острова в периода 2100 - 1700г. пр. Хр. Тогава остров Файлака е бил един от основните центрове за търговия с Месопотамия, днешен Ирак.

Това е било доста добър период за Арабския залив, който забогатял доста, поради търговията с бронз. Въпреки силните години, този търговски поток се сринал напълно. Около 1700г. пр.Хр. жителите на острова започнали да плячкосват гробовете на кралете и градовете били изоставени. Археолозите описват тези времена като "тъмни" в историята дилмунската цивилизация, но причините са все още неизвестни.

Сега, датските учени, са достигнали до откритие, което може да хвърли повече светлина върху този период.

"Намерихме останки от работилница за скъпоценности в селище, което се намира на остров Файлака. Според нашите данни, тя е от периода 1700-1600г. пр. Хр. Освен битовите отпадъци, ние открихме фрагменти от скъпоценни камъни. Тези камъни не са изработени на острова, а може би са внесени от Индия или Пакистан", твърди водещият разкопките Флеминг Хойланд.

"Откритиетом, което са направили колегите, е от изключителна важност. Тези материали са внесени във Файлака с цел да се изработят луксозни предмети за високата класа от обществото. Наличието им на острова, показва, че още тогава хората са търгували на изключително големи разстояния - нещо, което не мислехме, че се е случвало по това време.", заяви Кристофър Даамгард от университета в Копенхаген.

"Този период показва, че дилмунската цивилизация се е опитвала да излезе от кризата от 1700г. пр.Хр. като възобнови търговските си канали. И най-вероятно са успяли, защото сведенията ни са, че е имало ренесанс в Бахрейн и Файлака около 1600г. пр.Хр. Хората тогава, най-вероятно са възобновили отношенията си с Индия и Пакистан", завършва Хойланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА