19 Февруари, 2017 18:15 1 480 4

Учен от НАСА иска Луната да стане планета

  • плутон-
  • планета-
  • алън стърн-
  • наса

Американският астрофизик Алън Стърн с любопитно твърдение

Учен от НАСА иска Луната да стане планета - 1
Снимка: NASA

Американският астрофизик и планетарен учен Алън Стърн, ръководител на мисията на НАСА на Плутон - „New Horizons", иска планетата-джудже да върне своя статут на планета, предаде "Съндей Таймс".

На своя лекция в град Бостън, щата Масачузетс, Стърн заяви че Луната също трябва да се класифицира като планета, както още четири други луни - две, обикалящи около Сатурн и две - около Юпитер.

Ученият и петима негови колеги смятат, че критериите за определянето на планети са остарели и Международния астрономически съюз трябва да ги преразгледа и пренапише. През 2006-а Международният астрономически съюз положи Плутон в ранга на планета-джудже.

"В общественият ум думата "планета" носи значение, което липсва при другите думи, използвани за означаването на планетарни тела. Мнозина смятат, че телата, които не са планети, не са достатъчно интересни, за да се оправдае дадена научна експедиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 3 Отговор
    Е как да му се обясни на тоя че нещата само с гол мерак не стават?Влиза се в кабинета на шефа по планетите с пачката напред и всичко се урежда моментално.
  • 2 Jmmamuel

    1 0 Отговор
    Nikoga towa ne moje da stane !
    Na edna Civilizacia koiato ubiva,iznasilva swoite bratia i sestri,unishtojawa swoite Deca niama koi da pozwoli da se rashiriava w Universuma !!!
  • 3 Спиро

    2 0 Отговор
    Винаги съм си мислил, че разликата между луна и планета е в това около какво гравитират - планетите обикалят около звезди, а луните около планети.
    Иди че разбери.
  • 4 Дженев

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Мнозина смятат, че телата, които не са планети, не са достатъчно интересни, за да се оправдае дадена научна експедиция.
    Всичко пак опира до пари .А на Луната и е все тая.Продължава да си е Луна без да се интересува от мнението на тоя палячо. Преди време пък почнаха да продават парцели.За големи богове се имат вече.Продаваш ,ако е твое.Не им стигат претенциите за земята ами сега и Луната и Марс.Пълни загубеняци ...те са си Божии не са ваши.Стига ги класифицирахте,колонизирате,облагородявате.
    Не ваша работа.