Last news in Fakti

24 Февруари, 2017 09:11 1 154 2

Юнкер: На който му стане горещо в кухнята, търси свеж въздух

  • жан - клод юнкер-
  • скорости-
  • ес

ЕС преосмисля европейската архитектура?

Юнкер: На който му стане горещо в кухнята, търси свеж въздух - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е за Европа на две скорости. Около едно твърдо ядро би могло да има различни концентрични кръгове, каза Юнкер по време на една конференция в белгийския град Льовен-ла-Ньов. Според Жан-Клод Юнкер Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им.

В началото на февруари за това пледира и германският канцлер Ангела Меркел. Според Юнкер не всяка страна ще участва във всеки общ проект, като при засиленото сътрудничество в отбраната или при икономическите програми. „На който му стане горещо в кухнята, търси свеж въздух“, каза Юнкер. В „орбитата“ на ЕС могат да бъдат запазени Великобритания след Брекзит или Турция, или „други, които още нищо не знаят за това“.

„Трябва ли да продължим всичките 28?“, попита Юнкер по време на конференцията. Или не трябва тези, които се движат по-бързо да го направят без да натоварват останалите? Юнкер предлага „стуктурирана конструкция, която е отворена за всички“. "Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той пред белгийските студенти.

По думите на Юнкер Европейската комисия вероятно ще представи през следващата седмица, т.е. по-рано от планираното „Бялата книга“ на ЕС. В нея трябва да бъдат представени предложенията за това как ЕС ще се развива през следващите години. Ставало дума „не за Библия, а за основа за дебат без табута“. Въз основа на „Бялата книга“ страните-членки трябвало „да се обединят върху същественото, независимо дали са 15 или 28“.

Концепцията за различните скорости предвижда определени страни по определени въпроси да работят по-тясно помежду си ако другите не искат да се включат. Това важи за общата валута , към която не всички страни са се включили.

Според Юнкер е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия. "Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.

Според него е необходимо европейците "да преосмислят европейската архитектура“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    9 0 Отговор
    "Според Юнкер е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия" - колкото и невъзможно да изглежда в момента една обединена Европа в която се включва Русия (а не Турция) дава огромни възможности за мир, просперитет и развитие на целия свят.
    Това би отворило европейските пазари за Русия, с което бедното руско население (а то, ако не гледаме големите градове е доста по-бедно и от нашето) би станало доста по-заможно. Руската армия пък би запълнила дупката в Европейската отбрана, а противопоставянето по оста изток-запад би изчезнало. Така доста ще се кротнат нещата в близкия изток и целия свят ще може да се фокусира в елиминирането на опасността от радикалния ислям.
  • 2 дрън дрън ярина

    6 2 Отговор
    Европейската интеграция по Юнкер (накракто извън алабализмите):
    Лицемерие, безсилие, арогантност.
Новини по държави: