Last news in Fakti

16 Март, 2017 17:40 787 2

ЕК: Няма сигнали за очакван миграционен наплив към България

  • ек-
  • бежанци-
  • българия

Очаква се Анкара да спази споразумението

Европейската комисия няма сигнали за очакван миграционен наплив към България през турската граница, съобщиха за програма "Хоризонт" от институцията. Повод за въпроса станаха разпоредените от премиера Огнян Герджиков допълнителни мерки за охрана на външната граница.
По повод дипломатическото напрежение между Турция и Холандия, главният говорител на ЕК Маргаритис Схинас повтори очакванията към Анкара да спазва ангажиментите си по миграционното споразумение:

Това е ангажимент, основан на взаимно доверие и резултати. Очакваме и двете страни да изпълнят обещанията си, тъй като те са от взаимен интерес, както и в интерес на сирийските бежанци.

Преди ден служебният министър-председател Огнян Герджиков съобщи след среща със службите за предприети допълнителни мерки по охрана на българо-турската граница заради очакван поток от мигранти през следващите дни.

Не знам за такива индикации. Бих ви препратила към Фронтекс за повече информация относно миграционните потоци, но на този етап нямаме никакви данни за промени, заяви в отговор за БНР говорителят по миграцията Туве Ернщ.

От Европейска агенция за гранична и брегова охрана също заявиха за "Хоризонт", че нямат информация за очакван наплив на мигранти през сухопътната ни граница с Турция. Турските власти засега продължават сътрудничеството, допълниха от агенцията. От Фронтекс припомниха, че за последните два месеца броят на нелегалните преминавания на българо-турската граница е бил под 50 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'Мин

    7 2 Отговор
    Кой е луд да мигрира в България! Тази пролет и щъркелите ще ни заобикалят.
  • 2 непознат

    6 1 Отговор
    Ха ха ха,браво колега ако е някой луд да заповяда в тази страна на чудесата, тука ще видите неща и мизерия където няма в цял свят.
Новини по държави: