Last news in Fakti

20 Ноември, 2011 13:22 895 0

Трима убити при протеста в Кайро

  • египет-
  • кайро-
  • протести
Трима убити при протеста в Кайро - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В навечерието на първите парламентарни избори след “арабската пролет” Египет отново е сцена на бури протести. От събота вечерта до ранните часове на неделя протести имаше в Кайро, на площад "Тахрир", в Суец и в Александрия и навсякъде те прераснаха в насилие.

Трима протестиращи бяха убити в сблъсъците със силите за сигурност.  Две от жертвите са в Александрия, където според свидетели снайперисти са стреляли с бойни патрони по протестиращите. Една от жертвите е в Кайро - млад мъж, прострелян в гърдите. Общо в страната са ранени над 750 души.

В Кайро протестът последва разтурването на палатков лагер на площад "Тахрир", създаден в петък вечерта след голяма демонстрация срещу новите управници на Египет. Около 100-200 души се настаниха там през нощта срещу събота. Повечето бяха хора, ранени при протестите срещу Хосни Мубарак в началото на годината. Протестиращите настояваха виновните за избиването тогава на над 850 души да бъдат съдени.

В събота силите за сигурност се намесиха и разтуриха лагера и така се стигна до демонстрация, прераснала в сблъсък. Протестиращите хвърляха камъни по полицаите и скандираха лозунги срещу министерството на отбраната и военните. Силите за сигурност отвърнаха със сълзотворен газ и гумени патрони.

В "Туитър" се появиха съобщения за хора изгубили частично зрението си, когато очите им били поразени от гумен куршум. Кадри в "ЮТюб"  показаха хора на площад "Тахрир" с окървавени лица и рани в областта на очите.
Сблъсъци имаше не само на площада, а край близките сгради на парламента и на вътрешното министерство.

 

В Александрия сблъсъците бяха пред сградата на местната дирекция на силите за сигурност. Полицията там използва сълзотворен газ. В Суец също имаше размирици.

Правителството разпространи изявление, приканващо населението да прояви разум и да поеме отговорност. Организацията "Мюсюлмански братя" също прикани към спокойствие, "за да не се опетни революцията".

В съобщение във "Фейсбук" министерството на вътрешните работи увери, че полицията не е използвала гумени куршуми, нито бойни патрони, отбелязва Франс прес. Висшият военен съвет, управляващ Египет, обвини протестиращите, че се опитват да предизвикат хаос в държавата в критичен момент. Протестиращите обаче твърдят, че сред тях са се смесили хора от силите за сигурност, но в цивилно облекло и са стреляли по демонстрантите.

Вълната насилие се случва броени дни преди парламентарните избори, които ще протекат в три етапа от 28 ноември до 10 януари. Египтяните се безпокоят, че вакуумът в сигурността ще навреди на парламентарния вот, отбелязват чуждестранните кореспонденти в Кайро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА