27 Март, 2017 16:40 1 049 0

Президентът на Южна Корея може да влезе в ареста

  • южна корея-
  • президент-
  • затвор-
  • арест-
  • пак кън хе

Имунитетът й беше свален. Какво следва?

Президентът на Южна Корея може да влезе в ареста - 1
Снимка: БТА/ AP

Прокуратурата в Южна Корея може да поиска заповед за ареста на бившия президент на страната, предадоха световните агенции.

След месеци на протести и натиск Пак Кън Хе беше отстранена от лидерската позиция, което доведе и до вълна на контрапротести.

Политическото земетресение бе предизвикано от информация, че близка приятелка на президента е използвала влиянието, за да се облагодетелства финансово.

Пак Кън Хе загуби президентския си имунитет, което означава, че срещу нея могат да бъдат повдигнати криминални обвинения.

Прокуратурата ще поиска задържането на бившата лидерка на Южна Корея по няколко обвинения, сред които и корупция и злоупотреба със служебно положение. За да се стигне до арест, обаче, съдът трябва да разреши заповедта за задържането на президента.

Пак Кън Хе стана първият демократично избран лидер на Южна Корея, който бива отстранен от власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: