Last news in Fakti

28 Март, 2017 10:46 4 660 0

Тъмната сделка с италианската мафия

  • италия-
  • мафия-
  • билети-
  • ювентус-
  • фенове-
  • ндрангета-
  • тъмна сделка-
  • андреа аниели

Калабрийската мафия е пуснала пипала и сред футболните трибуни

Тъмната сделка с италианската мафия - 1
Снимка: БТА/ AP

От дълги години в Италия се говори за връзки между мафията и футбола. Оказва се, че организираната престъпност е пуснала пипала във върховете на калчото.

Публична тайна е, че футболни босове си осигуряват спокойствие, давайки контрол над продажбата на билети на тарторите.

Дисциплинарната комисия към италианската футболна федерация започна разследване, в което главен актьор е най-титулуваният отбор на Апенините Ювентус.

Вицепрезидентът на антимафиотската комисия Луиджи Гаети обаче е убеден, че този феномен се наблюдава и при другите топ отбори, а не само при „старата госпожа“.

Във фокуса на разследването попадна президентът на Ювентус Андреа Аниели. Фамилията Аниели е една от най-богатите в Италия, а името й се свързва най-вече с автомобилния гигант FIAT, който преди десетилетия превръща Торино в главен индустриален център на севера.

Аниели беше разпитан. Той сподели, че е разговарял с тартори на ултрасите, но категорично отрече по това време те да са били криминално проявени. Казано на прост език, Аниели призна за практиката да си „купува“ спокойствие, но отрече в дъното на всичко да стои калабрийската мафия.

Какви са съмненията? „Ндрангета“ има връзки с ултраските групировки, които получават контрол над разпределението на билети за футболните мачове. Определени привърженици на Юве, които са свързани с подземния свят, получават определена бройка билети, които после продават на по-висока цена на феновете. В замяна ръководството на отбора се застрахова от недоволство и буйни прояви на трибуните.

Тъмната сделка с италианската мафия
Снимка: БТА/ AP

Тази практика не е непозната, но за първи път широко се говори за връзки на мафията в целия процес. Андреа Аниели категорично отрече да знае за такива връзки и добави, че ще съдейства на властите в доказване на тези твърдения.

Италианските медии написаха, че шефът на Ювентус се е срещал с Роко Доминело. Аниели твърди, че по време на срещата Доминело е имал чисто криминално досие. В момента въпросното лице е разследвано за връзки с мафията. Аниели също така твърди, че по време на разговора са присъствали и други фенове и никога не е разговарял с Доминело на четири очи.

Медиите на Апенините все пак посочват, че никой от Ювентус не е обект на разследване от комисията за борба с мафията, а обвиненията са в юрисдикцията на спортното правосъдие.

С други думи, към момента властите в Италия са по-притеснени от задкулисието в продажбата на билети на ултрасите, отколкото от връзките на ултрасите с мафията.

През лятото на 2016 година един от тарторите на Ювентус Рафаело Бучи сложи край на живота си на т.нар. „виадукт на самоубийците“. Италианският тифозо скочи от 45 метра височина, а самоубийството му дойде на фона на разследване връзките между футбола и организираната престъпност.

Богатият север от дълги години е апетитна хапка за „Ндрангета“. Калабрийската мафия е разширила „бизнеса“ си, който се състои и в изнудване, незаконни хазартни залагания и трафик на наркотици. В основата на всичко обаче са билетите, включително сезонните карти.

Продажбата на по-висока цена и контролът по трибуните осигуряват на престъпниците милиони евро годишно.

Трудно е да се отговори еднозначно дали Ювентус и другите големи отбори имат вина и могат с лека ръка да бъдат наречени „престъпници“.

Едно обаче е сигурност – в Италия, където футболът е религия, а мафията е пуснала пипала във всички сфери на обществения живот, не може да се избяга от тъмните сделки...


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: