29 Март, 2017 07:26 2 105 3

Лондон стартира Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • лондон-
  • доналд туск-
  • ес-
  • жан-клод юнкер

Премиерът Тереза Мей подписа писмото, което официално поставя началото на излизането на Обединеното кралство от ЕС

Лондон стартира Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, което официално поставя началото на излизането на Обединеното кралство от ЕС. То ще бъде връчено по-късно през деня на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Около полунощ българско време Тереза Мей сложи подписа си под писмото, с което задейства член 50 от Лисабонския договор. Очаква се днес тя да заяви пред депутатите в Камарата на общините, че „това отбелязва момента, в който страната трябва да се сплоти“.

Според предварителната информация Тераза Мей ще заяви, че е „твърдо решена да постигне правилната сделка за всеки един в Обединеното кралство“. През нощта тя е разговаряла по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комися Жан-Клод Юнкер и с германския канцлер Ангела Меркел.

Според сценария, появил се в медиите на Острова, в 14.30 българско време, писмото трябва да бъде връчено в Брюксел на Доналд Туск от британския посланик в ЕС сър Тим Бароу. Задействането на член 50 дава на двете страни две години да постигнат споразумение, така че ако те не се договорят допълнително за удължаване на срока за преговори, Великобританя ще престане да бъде член на ЕС на 29 март 2019 година.

Лондон стартира Брекзит

Мей, която отначало бе противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала Острова след референдума на 23 юни миналата година. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трилиона щатски долара. Предстои да видим дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС, който вече се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство.
Даунинг стрийт публикува снощи снимка, увековечаваща момента, в който Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 0 Отговор
    Бърза и препуска за Брексит.
    Кой знае какво са намислили.
    Ще се разбере рано или късно.
  • 2 Златин Съръстов

    0 2 Отговор
    На мислещите отдавна им е ясно! Референдумът бе повод, бе извинение и "основание" за напускане на ЕС. Реалните мотиви са други! Елитът не се противпостави реално. Опозицията е бутафорна, колкото да има. Задкулисният консенсус, зад който са обединени почти всички, е за напускане на ЕС. Останалото е театро, много добро театро, перфектно изиграно по британски.
  • 3 Мдааа

    0 0 Отговор
    Дупе да им е яко на мазните ингилизи!
Новини по държави: