Last news in Fakti

29 Март, 2017 19:54 3 897 10

САЩ: Звъняхме на турски метежник, защото...

  • турция-
  • сащ-
  • метежник-
  • посолство-
  • фетхуллах гюлен-
  • адил йокзюз

Американците са си сътрудничили с турските власти

САЩ: Звъняхме на турски метежник, защото... - 1
Снимка: Shutterstock

Американското посолство потвърди информацията, че дни след преврата дипломатически представители са се обадили на Адил Йокзюз, смятан за един от кукловодите на пуча.

По-рано днес турските медии написаха, че Йокзюз е получил телефонно обаждане от номер, регистриран към Генералното консулство на САЩ в Истанбул.

Имамът, който се е срещал с Фетхуллах Гюлен, е издирван от турските власти и по всяка вероятност е избягал в чужбина след неуспешния опит за метеж.

Американското посолство даде информация поради какви причини е търсило по телефона лице, обвинено от Анкара за глава на групата метежници, опитали да свалят от власт Реджеп Ердоган.

„Обаждането бе в резултат от прякото ни сътрудничество с турските правоохранителни органи. Турската полиция отправи молба към нас да предотвратим Йокзюз да напусне страната“, обявиха американските дипломати, цитирани от „Хюриет дейли нюз“. Американците са искали да информират турчина, че анулират визата му.

Телефонното обаждане е направено няколко дни след преврата, при който загинаха 248 души. Един от кукловодите на метежа е получил американска виза, поради което турските сили за сигурност са поискали от САЩ да я анулират.

Това повдига въпроса защо прокуратурата в Анкара е започнала разследване по случая с обаждането, който по всичко личи е инициирано с молба на турските власти.

След пуча Анкара обвини живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането му и започна масово преследване на гюленистите в страна и чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омега

    18 5 Отговор
    Как защо са започнали такова разследване? Ами зад а си намерят причина да оправдаят "Преврата", с всякакви "доказателства". симптомите на този преврат, напълно пресъздават изкачването на Адолф Хитлер на власт в Джермани, по време на рецесията. само дето Турциян е е в рецесия, но мечтите за тоталитарна диктатура на властите там очевидно са така силни, че са готови да оплюят цял свят, само и само народа да ги залюби и да им предостави пълната власт и да ги превърне в монархия с монарх, г-н Ердоган. нищо ново под Слънците. И у нас това еп равено не веднъж. Даже и правителството на Стамболийски бе свалено с преврат, за да се възцарят фашистите и монархията. Доста разузнавания признаха, че не са убедени в "преврата" в Турция... а как да са убедени, след като виждат какво става? Уволнения на учмители несъгласни с Ердоган и това ли е част от "преврата"...? И при Тато бе подобно - несъгласните с НАШТА ПАРТИЯ отиваха в затвора белене мачкани в работа проваляни... НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО....
  • 2 Хасан

    5 32 Отговор
    Не си прав.. В Турция има демокрация и свободни парламентарни избори.. Даже се прави референдум и директно се пита народа.. Слави се опитва да направи референдум и виж какво му се случи..

    Коментиран от #3

  • 3 Хер Флик

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ако можеш да ми обясниш как успя да събереш Турция и демокрация в едно изречение?
  • 4 Хасан

    2 6 Отговор
    Какво е според тебе демокрацията?!
  • 5 Хасан

    4 9 Отговор
    Хората даже правят референдум? Пряко питане на гражданите!

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Хасан

    5 6 Отговор
    Омега.. Според тебе добре ли е в Бг на всеки две години да се правят избори?! На всеки две години почваме отначало

    Коментиран от #10

  • 7 Хер Флик

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Абе виждаме ги как пряко ги питат. Който не е съгласен - марш в затвора а съгласните ги качат като добитък по автобусите и ги развеждат като панаирджийски мечки от секция на секция.
  • 8 Венци

    5 8 Отговор
    Хасан, прав си по-добре е да си имаме доживотен диктатор като Ердоган.
  • 9 Оня БЕЗ коня

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Питат тези, които останаха, бе Хасане! Всички, които бяха несъгласни са по затворите! Никой от тях не остана. Колко му е да питаш...
  • 10 Пеньо

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Амуджа, направи си един експеримент: Иди пред Народното Събрание в София и извикай няколко пъти "Бойко е крадец". Направи същото в Анкара, но смени името с Ердоган. Още сега мога да ти кажа "сбогом" !
    "Турция" и "демокрация" са несъвместими понятия! Поне на този етап!
Новини по държави: