Last news in Fakti

30 Март, 2017 18:20 767 0

Малайзия връща тялото на Ким Чен-нам на Пхенян

  • ким чен-нам-
  • малайзия

Решението на Куала Лумпур ще сложи край на дипломатическата криза между Малайзия и Северна Корея

Малайзия връща тялото на Ким Чен-нам на Пхенян - 1
Снимки: БТА/АР

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак заяви, че тялото на заварения брат на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-нам ще бъде предадено на Пхенян, предаде ТАСС.

Това ще сложи край на дипломатическата криза между Малайзия и Северна Корея, продължила близо седем седмици.

Завареният брат на Ким Чен-ун Ким Чен-нам почина миналия месец, след като две жени го напръскаха с нервнопаралитично вещество на международното летище на Куала Лумпур. Малайзийската полиция обвини двете жени - индонезийка и виетнамка - за убийството.

Впоследствие между Малайзия и Северна Корея се разрази спор за тленните останки на Ким Чен-нам и аутопсията на трупа.

Малайзия връща тялото на Ким Чен-нам на Пхенян

Малайзийският премиер каза още, че решението за предаването на тленните останки е било взето след приключване на аутопсията. Власите в Куала Лумпур са получили и писмо от семейството на покойника, в което се иска те да бъдат върнати в родината.

В изявление на Северна Корея, направено в отговор на това решение, се казва, че важността на двустранните отношения е потвърдена. Двете страни са се съгласили и да обсъдят повторното въвеждане на безвизовия режим на пътуване и да работят към възстановяване на отношенията си на високо равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА