Last news in Fakti

2 Април, 2017 11:19 5 522 14

Никой не иска да гледа екзекуции в Арканзас

  • арканзас-
  • сащ-
  • екзекуции-
  • осем души-
  • свидетели-
  • адвокати-
  • лекарство

Безпрецедентно в САЩ! Осем екзекуции за десет дни

Никой не иска да гледа екзекуции в Арканзас - 1
Снимка: БТА/ AP

В рамките на едва десет дни – от 17 до 27 април – властите в американския щат Арканзас са предвидили изпълнението на осем смъртни присъди. Актът беше описан като безпрецедентен в историята на страната.

Адвокати и природозащитници остро се противопоставиха на „бързането“ на властите да умъртвят престъпниците.

Американските медии припомнят, че през 1994 година в Арканзас е била извършена тройна екзекуция, но никога до този момент осем души не са били убивани само в рамките на няколко дни.

Един от проблемите, пред които са изправени в затвора, е недостигът на използваните смъртоносни медикаменти. Срокът на годност на инжекциите изтича в края на месеца, а производителят е спрял дейност. „Лос Анджелис Таймс“ описа желанието на властите за бързо изпълнение като варварско.

Друга пречка за изпълнението на екзекуциите е липсата на желаещи да бъдат свидетели. По законите на щата на всяка една екзекуция трябва да присъстват шестима души като свидетели.

Властите обаче не могат да намерят доброволци. Те дори са се обърнали за помощ към местен Ротариански клуб, откъдето ги попитали: „Вие шегувате ли се?“.

В Арканзас смятат също така, че осемте поредни екзекуции ще нанесат тежка психическа травма на служителите, натоварени с тежката задача. Има и юридически пречки – двама от осъдените затворници са написали петиция, която може да отложи изпълнението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капиталист

    53 8 Отговор
    Това е демокрацията-в САЩ....Ако това беше станало в друга страна-или в Русия---медиите щяха да вият един месец-ФАКТ.А в случая ни обясняват че просто спазват закона в САЩ-еми добре...защо тогава когато в Москва протестиращите започнаха да чупят наред и да се бият с полицията,Запада орева света за не демократичните действия на путинският режим???--Реално и там спазиха закона си...Не че ми пука за тия престъпници от снимката или за Русия---дразни ме двойният аршин и двуличието на уж" демократичните медии" и изопъчаването на истината...

    Коментиран от #2

  • 2 8888

    7 23 Отговор

    До коментар #1 от "Капиталист":

    Ти там ли беше че видя как протестирвщите в Москва чупели всичко наред нагли лъжецо ? А знаеш ли че протести освен в Москва е имало още в 70 руски града и никой нищо не е чупил и рушил? Изгледал съм доста клипове в Ютуба за протестите и никъде не видях някои някаде да чупи наред!

    Коментиран от #3

  • 3 ПЛАТЕНА МРЕЖА

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "8888":

    Естествено че не са чупили, те кротко си си взимат париците и си протестират!
    Само ме е яд че и у нас не се орагизираха протести да има да изкараме пак за 1-2 морета!

    Коментиран от #5

  • 4 Хасан

    14 5 Отговор
    А заради това че Ердоган връща смъртното наказание го наричат диктатор.. Има изроди на които трябва да се приложи
  • 5 8888

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ПЛАТЕНА МРЕЖА":

    Не чупели а париците си вземали ти счупи тъломера братле
  • 6 Тушибиян

    4 13 Отговор
    Нашия пишман президент може да помогне на осъдените но нема топки за това как ли ще стане?много просто изпраща ултиматум или отменяте присъдите и ги пращате хората при нас да живеят или чао нато чао европа и в бургас акостира крайцера петър велики хахах
  • 7 Бай хой

    11 1 Отговор
    Не ви ли прави впечатление че са точно по равни бройки зелените и тъмно зелените. Всичко в съединените терористични щати е фалшиво.

    А простаците отново намесиха така наречените протести в Русия. Изненадан съм как не споменаха анексията на Крим и избитите милиарди от сталин. Дааа простотията не ходи по магаретата. Да обърна внимание относно така наречените протести. Най к8орумпирания и престъпен олигарх ходорковски се загрижил за бедните руснаци и едва ли не е повел борба с олигархията. Дрън дрън че пляс. Тия номера май минават само пред любителите на боко тиквата будата винету.
  • 8 станчо

    17 4 Отговор
    Браво на американски те власти за какво да ги хранят тези боклуци. Като десет път нарушава закона значи няма да се промени за това смърт и точка евала на Америка.
  • 9 Скорпион29

    19 0 Отговор
    На мен ми се гледат 240 екзекуции - а на вас?
  • 10 PlimP

    2 0 Отговор
    кви природозащитнци, кви 5лв., то такива животни из природата няма
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 8888

    2 1 Отговор
    До неграмотния 8888
    Да не си пил татул или ял отровни гъби. Гледай ю тубето и си трай, че съмсем се изгубваш в лабиринта на мислите си.
    Дедо сорос извънредно няма да ти плати.