Last news in Fakti

21 Април, 2017 10:28 26 041 28

Изпълниха първа смъртна присъда от 12 години

  • арканзас-
  • сащ-
  • смъртна присъда-
  • екзекуция-
  • ледъл лий-
  • убийство-
  • инжекция

Смъртоносна инжекция...

Изпълниха първа смъртна присъда от 12 години - 1
Снимка: БТА/ AP

В американския щат Арканзас изпълниха първа смъртна присъда от 2005 година насам, предаде „Ню Йорк Таймс“. Осъденият беше екзекутиран със смъртоносна инжекция. Ледъл Лий, признат за виновен за убийството на Дебра Рийз преди две десетилетия, беше умъртвен в 23:56 часа местно време.

Властите пренебрегнаха обвиненията на няколко организации, че бързат да изпълнят смъртни присъди. Адвокати остро се противопоставиха на желанието на Арканзас да умъртви осем души в рамките на няколко дни.

Един от проблемите, пред които са изправени в затворите, е недостигът на използваните смъртоносни медикаменти. Срокът на годност на инжекциите изтича в края на месеца, а производителят е спрял дейност. Американските медии посочват, че до края на месеца се очаква да бъдат изпълнени още няколко смъртни присъди.

Екзекутираният Ледъл Лий получи инжекция с три медикамента: мидазолам за изпадане в безсъзнание, бромид за спиране на дишането и калиев хлорид за спиране на сърцето.

Преди години в Арканзас беше въведен временен мораториум върху смъртните присъди. Забраната, която по-късно беше отменена, бе наложена заради нехуманното отношение към затворниците и мъчителната болка в последните им мигове на този свят.

51-годишният Ледъл Лий бе признат за виновен за брутално убийство през 90-те години на миналия век. Той нахлу в дома на жертвата си в Джаксънвил, след което я преби до смърт.

Осъденият на смърт е отказал да каже финални думи, преди да бъде умъртвен. Няколко свидетели – сред които и трима представители на медиите – са присъствали на екзекуцията.

Някои експерти твърдят, че веществото мидазолам, използвано като анестетик, не е достатъчно ефективно. Осъдените на смърт не изпадат в безсъзнание и продължават да изпитват огромна болка. Това нарушава конституционните норми, които забраняват жестокото отношение към затворниците.

Изпълниха първа смъртна присъда от 12 години
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мара

    53 12 Отговор
    Това не противоречи ли на Европейските ценности?Каква ще е реакцията ня ЕС!

    Коментиран от #5, #11, #23

  • 2 БАЙ ГАН4О

    42 20 Отговор
    От тия се учим на демокрация

    Коментиран от #20, #21

  • 3 no name no face no number

    43 14 Отговор
    Хм бест модел демокрация хихихи, нрепат хора, за да хванат срока на годност. БРАВО МУУУ. Сигурно с Томахоук и бомбата майка е било същото, а на колко ли бомби им наближава края на срока на годност.
    Иначе лесно дават акъл и за смъртното наказание включително. Но те са на принципа- на нас ни е разрешено всичко, а на вас нищо.
  • 4 Джон Смит

    54 4 Отговор
    А куршум в главата, не ли е по- бърз и евтин начин?
  • 5 Azazel

    11 21 Отговор

    До коментар #1 от "Мара":

    И, какво искаш да кажеш с това? Противоречи на европейските ценности, но САЩ не са в ЕС и никога не са искали да бъдат, за разлика от Турция, така че защо трябва да им дреме за европейските ценности? Само за питунифилите САЩ и ЕС са едно също, за всеки човек, който им познава политиките, му е ясно, че са коренно различни и не случайно държавите от северната част на ЕС са на първите места в света по показателите за демокрация, а САЩ обикновено са около двадесето място...
  • 6 Гост

    62 2 Отговор
    Няма да е лошо да се замислим до къде може да ни доведе либерастията!
    Адмирации към САЩ, защото едва ли има нормален човек, който да не иска смъртта на този изрод, който е проникнал с взлом и е убил млада жена! Замислете се ако тя е ваша сестра или приятелка, как бихте реагирали!!!
    Ако у нас имаше смъртна присъда, Вероника от Велико Търново щеше да е още жива, както и много други жертви на изроди, които у нас лежат за убийство по 10 години!

    Коментиран от #7

  • 7 Azazel

    9 18 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Спорно е, поради няколко причини. Първо, съдебната система не е перфектна и често смъртни присъди са получавали напълно невинни хора, с лош късмет и без финансовата възможност да си наемат добър адвокат. Второ, роднините и близките на жертвите не са единодушни по въпроса - да, някои са за смъртното наказание, защото смятат за абсурдно да издържат цял живот с данъците си убиеца в затвора, но други не приемат това като истинско наказание, защото той на практика не изтърпява доживотно наказание, а след някоя и друга година просто бива "хуманно приспан"... Затова САЩ са оставили въпроса да се решава на щатско ниво и в някои щати има смъртно наказание, в някои - не. В ЕС въпросът обаче е решен на най-високо ниво и за държава, която иска да е част от ЕС, е недопустимо. Просто, такива са правилата на клуба и, който иска да е част от него, трябва да ги спазва, а, ако не, членството в крайна сметка не е задължително.

    Коментиран от #10, #15

  • 8 кроко

    14 24 Отговор
    Русофилите беснеят, правата на чичо Том са нарушени, да нахлузват розовите прашки и пред хамериканското посолство на протест.

    Коментиран от #9

  • 9 кроко

    18 9 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    Само няколко болни краварски тролчета като теб, виждам да беснеят из сайта, но сме ти свикнали. Хапчетата не помагат ли вече?

    Коментиран от #12

  • 10 кроко

    34 3 Отговор

    До коментар #7 от "Azazel":

    Що трябва да се издържа затворник, получил присъда за каквото и да е пресъпление. Аз смятам че трябва да работят задължително, а ако не искат, престой в тъмницата докато склонят. А има и престъпления, за които смъртната присъда е лека.

    Коментиран от #13

  • 11 Марчо

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мара":

    "Европейските ценности" кой трябва да защитават? Невинния потърпевш, който е жертва на брутална и мъчителна смърт или убиеца? Кой? Вие за такива "Европейски ценности" ли говорите? Не виждате ли, че някой ГОРЕ непрекъснато и методично НАЛАГА псевдо ценности. Точно тези "ценности" допринасят за безнаказаността на ненормалните престъпници. Говорим за НЕНОРМАЛНИТЕ, а не за нормалните. Престъпник, който е изнасилил и след това убил по жесток начин жертвата си, няма място сред нормалните хора. Смъртта за тези ненормалници за мен е прекалено хуманна. Те трябва да си изкупуват вината пред жертвата и народа с тежка физически труд в урановите мини докато пукнат. И пак ще са длъжници. Не трябва и да се крие. Всички трябва да знаят какво се случва след престъпление от такъв сорт.
    Законите трябва да защитават жертвите, а не престъпниците, както е в момента.
  • 12 кроко

    6 13 Отговор

    До коментар #9 от "кроко":

    Не се обяснявай, кът ученичка, слагай прашките и на протест !

    Коментиран от #16

  • 13 Azazel

    10 11 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    По принцип, затворниците на повечето места по света (в т.ч. и в България) не са задължени да работят, а го правят с цел намаляване на присъдата (примерно, две години труд, се считат за три години излежана присъда, но това е неприложимо при смъртните присъди) и за изкарване на пари (плаща им се минимална сума/заплата за работата). Обикновено тези, които са осъдени до живот, са при най-строг режим и поне първите години нямат право на работа и дори досег със затворниците на по-лек режим, само 1-2 кратки разходки в двора дневно. Общите разходи за затвора навсякъде, било то в САЩ, в България, Русия, Турция или където и да е, са за сметка на данъкоплатците, работата на затворниците е по-скоро с цел рехабилитация и носи минимални приходи. Прав си за това, че има престъпления, за които смъртната присъда е малка и точно в това е проблемът - хората си казват - моето дете/моят мъж/жена са се мъчили и са умрели по най-жестокия начин, близките ще страдат цял живот, а тази гад (в някои случаи убил десетки и стотици хора), просто ще бъде приспана хуманно, без да страда и да си плати за стореното... Това е и един от най-сериозните аргументи срещу смъртната присъда.
  • 14 Кики

    30 2 Отговор
    Единственото хубаво нещо, което съм видял в политиката на САЩ е смъртното наказание, което смятам за най - справедливото наказание за умишлено убийство. В зависимост от жестокостта на убийството, убиеца трябва да получи смърт равностойна на деянието му. Срока за изпълнение да бъде сравнително кратък за да не се товари държавата.
  • 15 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Azazel":

    Единственото спорно нещо тук е с колко си си взел изпитите по право!
    Никой не може да върне жертвите на престъпления, но можем да предотвратим следващи такива! Факт е, че Вероника щеше да е жива, ако циганинът беше с изпълнено смъртно наказание след първото му убийство!
    По твоята логика обаче излиза, че след като съдебната система не е перфектна, то затворите са перфектни и никой убиец не може да избяга и убие отново напълно невинен човек, така ли?
    Извинявай, но пишеш пълни простотии, особено пък с довода, че видите ли "много умни" хора са поставили ултиматум да няма смъртно наказание е това било най-правилно. Точно тези "много умни" на Запад, сега берат плодовете на "успехите" си със стотиците невинни жертви на престъпления и терор!
    Жалко, че мозъка ти явно е обременен, но не е лошо да знаеш, че правото има една единствена цел - раздаване на справедливост, а не обслужване на адвокатските промити мозъци!
  • 16 гостуващ

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    Той до сега не е слагал прашки и за това събира най-много плюсове. А на теб явно ти харесва да събираш минуси и за това редовно си вееш задника по прашки-като покана за мераклиите.
  • 17 гражданин на България

    7 6 Отговор
    Това е погазване на демокрацията и човешките права! ООН трябва веднага да се намеси и да свали това арогантно правителство, което се разпорежда в таз демократична държава САЩ. Ако трябва НАТО да изпрати свежи сили, които да спасят затворниците - не се знае как и защо са било осъдени и дали съдебният процес е бил демократичен.
  • 18 Нафарфорий

    6 2 Отговор
    СОРОС ПОМЕТНА!
  • 19 Plovdiv

    17 0 Отговор
    ЗНАЧИ ВСИЧКИ СА СЕ ВТОРАЧИЛИ В НЕХУМАННОСТТА НА УМЪРТВЯВАНЕТО НА ТОВА ПОДСЪЩЕСТВО, А НЕ СЕ СЕЩАТ, ЧЕ СЪЩИЯТ Е ИЗВЪРШИЛ НЕЩО, ЗА КОЕТО ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ УМЪРТВЕН ЧРЕЗ МЪЧЕНИЕ!!! АКО ЖЕРТВАТА БЕШЕ ВАШ БЛИЗЪК ИЛИ РОДНИНА, ПАК ЛИ ЩЯХТЕ ДА СТЕ ТАКИВА АЛТРУИСТИ??
  • 20 Costelo

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ ГАН4О":

    Много ясно! Ти имаш ли представа каква жестокост се иска за да пребиеш някого да смърт? Да го държат да харчи парите на данъкоплатците ли ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 СЪДИЯ ДРЕД

    9 0 Отговор
    LATE JUSTICE IS NOT JUSTICE...


    ЗАКЪСНЯЛОТО ПРАВОСЪДИЕ НЕ Е ПРАВОСЪДИЕ...
  • 23 Да да

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мара":

    Противоречи! За това няма да приемат САЩ в ЕС,не че те се напъват да влезнат!
  • 24 Цеко сифоня

    6 0 Отговор
    На електрическия стол :
    - Последно желание. ..?
    - Да се хванем дружно за ръце.
  • 25 Бай Х

    2 1 Отговор
    изтичал срока на годност на медикаментите
    ми да поискат от братушките Новичок
  • 26 СССР

    0 1 Отговор
    И в България трябва да има смъртно наказание а не да ги рантутим и да си излизат от затворите като удома си
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Читател

    1 0 Отговор
    Кой е престъпникът от четиримата, че ми се струват еднакви