Last news in Fakti

4 Април, 2017 07:37 2 731 0

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

  • санкт петербург-
  • русия-
  • атентат-
  • ислямска държава-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп

Доналд Тръмп изрази съболезнования на Владимир Путин за атентата

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО) - 1
Снимки: БТА/АР

Санкт Петербург продължава да живее в условия на извънредни мерки за сигурност след вчерашния атентат в метрото.

Две станции на метростена бяха затворени за кратко тази сутрин заради открит подозрителен предмет, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на управата на подземната железница в северния руски град.

Станциите "Гражданский проспект" и "Девяткино" били затворени в 06.20 ч. (05.20 часа българско време), след като между тях бил намерен съмнителен предмет. Те били отворени отново 18 минути по-късно след направена проверка.

Вчера взривно устройство избухна във вагон от метрото на Санкт Петербург. По последни данни на властите при атентата са убити 14 души, а 49 са ранени и остават в болница по последна информация.

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

Сред пострадалите има и деца, потвърди ТАСС. Никой не е поел все още отговорност за нападението. Взривът е станал около 15 часа московско време. Взривът е избухнал в тунела във вагон преди метровлакът да пристигне на спирка Сенная площадь.

Четирима от ранените при експлозията в метрото са в крайно тежко състояние, почти всички са с баротравма. Това съобщи пред журналисти руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС.

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Сега сме в Националния институт за бърза помощ "Джанелидзе. Тук има 18 пациенти, от тях 4 в тежко и крайно тежко състояние", каза тя. Според Скворцова раните основно се дължат на поражения на вътрешните органи, на черепно-мозъчни травми и изгаряния.

Атентатор самоубиец е предизвикал смъртоносната експлозия в метрото на Санкт Петербург, гласеше предварителна информация на агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс. Има подозрения, че той е свързан с радикални ислямистки групировки, забранени в Русия, заявил пред Интерфакс източник от правоохранителните органи.

Според източници на Интерфакс има останки, намерени на мястото на взрива. Точно те сочат, че атаката е дело на атентатор самоубиец, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК-проби.

Това със сигурност не е мъжът, чиито кадри се появиха в медиите снощи. Заподозреният, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и заявил, че няма нищо общо с експлозията.

Малко по-късно стана ясно, че властите са установили самоличността на заподозрения атентатор - 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

Терористичният акт е бил извършен най-вероятно от роден в Киргизстан гражданин на Русия. Това съобщи Интерфакс, като се позова на спецслужбите на бившата съветска република.

Говорител на киргизстанските служби за сигурност заяви по-късно пред ТАСС, че извършител на самоубийствения атентат е роденият през 1995 г. киргизстанец Акбаржон Джалилов. Той е бил родом от южния град Ош и вероятно е получил руско гражданство.

По-рано руски медии обявиха, че терористът е 23-годишен казахстанец на име Максим Аришев. Впоследствие се оказа, че Аришев вероятно е една от жертвите. Тялото му до момента не е идентифицирано.

Съгласно заключенията терористът самоубиец е стоял близо до вратите, към средата на вагона. "В центъра на вагона е намерена неговата ръка с кабели, които са изпратени за експертиза", каза източникът на ТАСС.

Взривното устройство, активирано в метрото в Санкт Петербург, е било аналогично на онова, обезвредено на метростанцията "Площад востания". По думите му мощността на самоделното взривно устройство е била 200-300 г тротилов еквивалент. Бомбата е била пълна с поразяващи елементи – сачми и гайки.

Вчерашната експлозия в Санкт Петербург подчертава колко е важно да се множат съвместните усилия в борбата с тероризма. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, който откри в Москва заедно с киргизстанския си колега Ерлан Абдилдаев фотоизложба по случай 25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде ТАСС

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е обадил на руския президент Владимир Путин вчера, за да изкаже съболезнования за жертвите от бомбената експлозия в Санкт Петербург, в която загинаха най-малко 14 души, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Санкт Петербург под тревога (СНИМКИ И ВИДЕО)

"Президентът Тръмп предложи пълната подкрепа на правителството на САЩ в отговор на нападението и за изправяне на виновните за него пред съда. Тръмп и президентът Путин са на мнение, че тероризмът трябва да бъде решително и бързо победен", се казва в декларацията на Белия дом.

МВнР препоръчва на българските граждани да не посещават места с повишена концентрация на хора като концерти, търговски центрове, спортни прояви, обществени пазари в района, да се осведомяват редовно за ситуацията и да се съобразяват напълно с препоръките на местните власти.

При необходимост, българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към Генералното консулство на България в Санкт Петербург на телефон +7 921 633 61 16.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания