Last news in Fakti

15 Април, 2017 00:00 2 993 9

Топенето на Арктика отделя милиарди тонове CO

  • арктика-
  • топене-
  • въглерод-
  • въглероден окис

Това ще даде много сериозно отражение върху екосистемата

Замръзналата земя покрива почти една четвърт от сушата в Северното полукълбо. Повишаването на средната температура с 2 градуса по Целзий в сравнение с времето преди индустриалната революция, ще доведе до размразяване на около 40% от вечно замръзналите територии. Това от своя страна ще стане причина за освобождаването на милиарди тонове въглерод в атмосферата, припомнят ни от научния сайт Мегавселена.

Така нареченият "пермафрост" или почвата, която е постоянно замръзнала през цялата година, се оказа доста по-зависим от климатичните промени, отколкото се считаше досега. Това доказва скорошно изследване, публикувано в списание Nature Climate Change. Когато се достигне до повишаване на средната температура в Северното полукълбо с 2 градуса по Целзий, ще бъде освободена по-голямата част от въглерода сега „заключен“ във вечно замръзналите земи.

Според авторите на изследването от Университета Екзитър, във вечно замръзналите площи има около 1000 гигатона въглерод. При топенето на "пермафрост" този въглерод, замразен в почвата, започва да се освобождава във вид на въглероден окис и метан.

Това ще даде много сериозно отражение върху екосистемата, която ще започне да се променя. Тази промяна вече се чувства по крайбрежието на Арктика. Разтапянето на вечно замръзналото крайбрежие води до свличането му в океана, което се отразява както на обитателите на сушата, така и на морския живот.

Изследването използва данни за температурата в района на Арктика от 1900 г., както и за вечно замръзналите земи от 1960 г. На тяхна база се разработват климатични модели за това, как ще се отрази бързото намаляване на площта обхваната от вечния лед.

Според анализа, около 4 милиона квадратни километра "пермафрост" се разтопява при всяко повишаване на температурата с 1 градус по Целзий. Учените не могат с точност да предскажат какви количества въглероден окис и метан ще се освободят от разтопените площи, защото на едни места има повече въглерод, в сравнение с други.

Според учените обаче, главната опасност в тази ситуация идва от това, че се влиза в нещо като порочен кръг, защото единствената възможност да се спре разтопяването на вечно замръзналите земи е като се намалят въглеродните емисии, а при увеличаващото се топене, въглеродът който се освобождава от почвата расте все повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mercedes-Benz

    11 8 Отговор
    Тия се оляха вече със скапаното им "глобално затопляне"! Гнусна схема за източване на пари и дране на хората с измислени такси и данъци! Доказа се че това са цикли на Земята, през които тя минава на всеки 10 000 год., да не забравяме и слънчевата активност, която няма как да бъде контролирана!

    Коментиран от #2

  • 2 Rigden

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Mercedes-Benz":

    А измислено ли е Мерцедесе, какво да дишат хората за да не хващат рак. Или че едни деветдесет процента от животните, които си виждал, децата ти ще ги учат само от снимки в учебниците по история, да не говорим за здравето им въобще.....таксите и данъците по принцип са си "измислени", само че като всичко освен нас и хлебарките измре, кво праим тогава...

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    4 2 Отговор
    Стига с тези платени статии!!!
    Аман от псевдо учени обслужващи лъжата за измисленото Глобално затопляне!!!
    Метанът има "чудовищните" 0,00018 % в атмосферата ни. А въглеродния окис е с още "по-внушителните" 0,00001 %.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0
    И това "страшно" изпускане на тези газове в атмосферата, дори няма ги увеличи двойно.
    Въпросът е, че науката не е независима и винаги обслужва някакви интереси. Защо тези учени не се откажат от удобствата си като течаща вода, ток, жилища, автомобили, дрехи и т.н. за производството на които се отделят такива "вредни" емисии?
    Двулични !!!

    Коментиран от #6

  • 4 mediator37

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Rigden":

    Плодят се определени раси и завладяват териториите на животните, безпокоят ги, улавят ги за храна и т.н. - казва се антропогенен натиск.
    Дишането не е проблем. Проблем са отровите в храните и химията в бита. Те отключват рака.

    Коментиран от #5

  • 5 трололюбец

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Ама да бе , как ще е проблем дишането , абсолютно безвредно е !!!

    Замърсяването на въздуха е значим рисков фактор за здравето в Европа и целия свят. Наскоро проведено проучване
    на глобалния проблем със заболяванията показа, че то е сред десетте главни рискови фактори за здравето в световен
    мащаб1
    . Според оценките 7 милиона души в света са починали преждевременно поради замърсяването; в
    Европейския съюз жертви на преждевременна смърт са станали 400 000 души2
    . Организацията за икономическо
    сътрудничество и развитие прогнозира, че през 2050 г. замърсяването на атмосферния въздух ще стане основна
    причина за смъртните случаи, свързани с околната среда, в световен мащаб3
    . Освен това замърсяването на въздуха е
    класифицирано и като главен, свързан с околната среда причинител на ракови заболявания4
    .

    http://env-health.org/IMG/pdf/heal_briefing_air_bulgaria_bgversion.pdf
  • 6 трололюбец

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Скапания ти линк не се отваря , но може би точно това искаш ! А и явно смяташ всички за глупаци , които ще впечатлиш с цифрички след запетаята . Само че за твое съжаление важни са не процентите , а безвредните и вредните "проценти" , които нямат нищо общо с цифрите , а с човешкия живот и здраве ! Значи според твоята логика няколко капки от отрова или зараза във воден резервоар , които ще са 0,00001% не могат да убият стотици хиляди човека ???

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "трололюбец":

    Скапано ти е средновековното мислене!
    Когато фактите говорят, тъпаците като теб трябва да мълчат, но учи!
    Това, че не може да напишеш в Уикипедия думата "атмосфера", показва наистина пълната липса на рационално мислене в кратуната ти!
    Живей си в страх и необразованост, те точно на такива безмозъчни овце се надяват да им промият мозъците с лъжи!
    Как може да вярваш в подобна глупост, че ако метанът в атмосферата стане от 0,00018 % на 0,000181, то ще е смъртоносно?
    Боже колко мъка има по света!!!
  • 8 Трол

    3 1 Отговор
    Нещо не прочетох,че Путин е виновен.

    Коментиран от #9

  • 9 а помните ли едно време

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    Прочети още 2-3 пъти, пише го между редовете:)