Last news in Fakti

17 Април, 2017 09:46 1 487 7

Опозицията в Турция оспорва резултата от референдума

  • референдум-
  • турция-
  • опозиция-
  • републиканска партия-
  • резултати-
  • нарушения

Опозицията иска повторно преброяване на бюлетините

Опозицията в Турция оспорва резултата от референдума - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-голямата опозиционна партия в турския парламент оспорва резултатите от проведения референдум, които дават преднина на гласувалите с „да“ с над 2%.

Републиканската народна партия постави под въпрос легитимността на вота заради редица нередности и сигнали в изборния ден.

Опозиционната партия отказва да приеме резултатите и иска повторно преброяване на близо 60% от пуснатите бюлетини, пишат световните агенции.

Три от най-големите турски градове – Истанбул, Анкара и Измир – гласуваха с „не“ на референдума за конституционните промени, нанасяйки удар по президента Реджеп Ердоган.

Тезата му „да“ обаче печели повече симпатизанти в по-малките населени места и сред турските граждани в чужбина. Близо две трети от турците в Германия са гласували за разширяване на правомощията на президента. Висок е процентът и в Австрия.

По време на изборния ден в Турция бе забранено провеждането на екзит-полове. Към момента държавната Анадолска агенция е разпространила данни при обработени 100% от бюлетините. 51.18 % са гласували за промените, докато против са 48.82%.

Очаква се официалните резултати да бъдат обявени от Висшата избирателна комисия. Турците ще стане президентска република през 2019 година, ако резултатите се потвърдят.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви след проведения референдум, че Турция има силата да преодолее всички проблеми, трудности и кризи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да се вземе предвид

    6 3 Отговор
    Какъвто и да е резултата от референдума на Ердоган ще му видят сметката чуждестранните "партньори"
  • 2 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    референдума е провал за ердоган.тези два процента със сигурност са придобити с измама,но дори и да са реални значи нацията тотално е разделена и ердоган е на ръба въпреки саморекламата си и приказките колко много го харесвали.големите градове са обикновенно мерило за обществените нагласи,а там се вижда че хората не искат да ги правят на маимуни и тва ще се демонстрира много скоро.очакваите грандиозни протести в турция и нови високи нива на недоволство там.
  • 3 малка разлика

    6 2 Отговор
    Няма повод за радост след като губи в големите градове ,ще стане интересно.Ататюрк е казал ,армията да пази връщане назад да няма ,но този успя да отстрани всички другомислещи офицери и сега ще е трудно.
  • 4 кучето шаро

    5 4 Отговор
    УЖАС!!!
  • 5 onq s konq

    1 3 Отговор
    Каква е тая опозиция бе?...Я всички у какамангата!
  • 6 КРОМАЗА

    6 2 Отговор
    Пълен провал за тоя Ердоган . След толкова репресии ,изнудване и фалшификации някаква си съмнителна победа .
  • 7 све

    3 2 Отговор
    Явно манипулирано
    както ГЕРБ.
    По-простите са безпроблемни естествено.
    Браво на турците
    Въпреки репресиите, се борят
Новини по държави: