Last news in Fakti

22 Април, 2017 08:00 19 423 12

Най-смъртоносните US оръжия през Втората световна

  • втора световна война-
  • война-
  • сащ-
  • оръжия-
  • самолетоносач-
  • подводници-
  • атомни бомби-
  • пушка

Най-кървавият конфликт в човешката история

Най-смъртоносните US оръжия през Втората световна - 1
Снимка: Wikipedia

Една от тайните за победата на съюзническите сили – и в частност американците – във Втората световна война е количеството и качеството на оръжията. В годините на най-кървавия конфликт в човешката история съюзниците произвеждат огромни количества оръжия и арсенал, което помага да бъдат съкрушени силите на Оста.

Не всяко оръжие, произведено от американците обаче, е успешно. Някои дори са пълен провал и не допринасят за засилване военната мощ на въоръжените сили. Танкът М4 „Шърман“ е посредствен, а изтребителите П-40 и П-39 не са нещо, с което да се гордеят военновъздушните сили. Торпедата на подводниците пък имат навика да не се взривяват.

Въпреки това има пет ключови фактора във военно отношение, които помагат на американците. В крайна сметка съюзниците печелят войната, в която милиони са убити и ранени.

Безконтактните взриватели

Във Втората световна война японските военновъздушни сили предприемат тактика, неизползвана до този момент в сражения – камикадзета. Японски пилоти се врязват със своите изтребители в американските кораби, нанасяйки големи щети. Проблемът става сериозен и американците се нуждаят от оръдия, които бързо да свалят самолетите – преди да е твърде късно и корабите да се отправят към морското дъно. Така се заражда идеята да бъде поставен малък радар на върха на противовъздушните снаряди. Не е нужно снарядът да удари самолета, за да се взриви. Когато радарът засече обекта от близко разстояние, ефектът вече е постигнат. Радиовзривателите помагат на US силите да се справят с врага. Тяхната работа се основава върху доплеровия ефект – промяната на честотата и амплитудата на отразените радиовълни.

Винтовка М1

През Втората световна война американската пехота е слабо въоръжена. Германците и руснаците имат далеч повече опит в наземните битки и разработват подходящите пушки, пише The National Interest. Междувременно американските военнослужещи използват бойни оръжия, някои от които датират от XIX век. Типичен пример е винтовката М1. Полуавтоматичната пушка обаче се оказва истинско злато в ръцете на войниците. Тя е солидно и надеждно оръжие, което помага на американците срещу съюзническите сили. М1 „Гарант“ е и истински гарант по отношение на точността.

Самолетоносачи тип „Есекс“

Тихоокеанската война в крайна сметка е война на самолетоносачи. Гръбнакът на американския флот по време на Втората световна война са авионосците от клас „Есекс“. С близо стотина изтребителя и бомбардировачи, самолетоносачите дават важно предимство на американците в редица битки. Много конвои на силите на Оста са атакувани благодарение на тях, а редица сражения – като тези в залива Лейте и Филипинско море, са спечелени. Битката в залива Лейте е най-голямата морска битка във войната. Японският флот в крайна сметка е съкрушен от американците. US самолетоносачи от този тип продължават да са на въоръжение и след войната.

Най-смъртоносните US оръжия през Втората световна
Снимка: Wikipedia

Подводници от клас „Гато“

Подводници от клас „Гато“ са използвани от американците по време на ВСВ. Интересно е, че 55% от японските военноморски машини са потопени именно от тези подводници. Подводните плавателни съдове от този тип са сред най-смъртоносните и ефективни в историята. Дизеловите двигатели са модифицирани, за да удължат продължителността на бойните воаяжи. USS Flasher е подводницата в американския флот с най-много потопени кораби по време на войната.

Атомните бомби

В човешката история само веднъж е използвана атомна бомба във военен конфликт – това става именно по време на Втората световна война. Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция на САЩ, проведена срещу Япония през месец август 1945 година. Все още има спорове дали бомбардировките водят до капитулацията на японските сили. Броят на жертвите обаче е огромен. Изчислението с точно е трудно поради няколко фактора, но се смята, че в Хирошима загиват между 90 000 и 140 000 души, а в Нагасаки – до 80 000. По-голямата част от загиналите са цивилни.

Най-смъртоносните US оръжия през Втората световна
Снимка: Wikipedia


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    15 7 Отговор
    От тази статия да разьерем, че американците са победили във войната!!!
    И то, само благодарение на винтовки от 19 век.
    А атомните бомби - никакво съжеление и извинения!! Хубаво че са те!!
  • 2 Марчо

    20 4 Отговор
    Ами като напишат 100 пъти подобни статии, верно четящите ще си помислят, че американците са спечелили Втората световна. Това е и целта на медиите. Да се забравят колко милиона руснаци са убити в тази война.
    Вярно, че темата е приноса на американците, но:
    Американците и англичаните се включват във войната чак в средата на 1943 г след като вече 3 години Съветския съюз воюва. След като и американци и англичани виждат неминуемия крах на Германия се включват.
    Нищо не се споменава за легендарната Катюша, която е разработвана преди започването на войната. За няколко секунди една батарея от 6 установки могат да изстрелят 96 реактивни снаряди. Издавали са невъобразим ужасяващ шум, както и огромна поразяваща мощ. Поразяваната цел е била оприличавана на "огнено" поле. За съжаление в началната фаза на войната все още е била експериментална бойна техника и не е била на въоръжение.
  • 3 mediator37

    23 4 Отговор
    Най-голямата проведена контраатака в световната военна история е Арденската операция на Вермахта: декември-януари 1945г.
    По план Хитлер е трябвало да натика т.нар. "съюзници" обратно в Атлантическия океан. И всичко върви по план, докато великите съюзници не почват да молят чичко Сталин за помощ, да изтегли зимната офанзифа с един месец напред. И Сталин го прави. Атакува през януари от изток, в резултат на което Хитлер преклатява контраофанзивата и прехвърля всички дивизии от запад на изток. Сталин спасява англо-американо-канадските задници. Хубаво е да се знае.

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 4 ИСТИНАТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

    11 14 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    СТАЛИН СПАСЯВА СОБСТВЕНИЯ СИ ЗАДНИК, НО ЗАТРИВА 25 МИЛИОНА АЛКОХОЛИЦИ !!! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ "СМЕЛИТЕ" СЪВЕЦКИ ВОЙНИЦИ СА РАЗСТРЕЛЯНИ(ОТ СВОИ) ПРИ ОПИТ ДА ИЗБЯГАТ ОТ БОЙНОТО ПОЛЕ !!! НЕМСКИТЕ ОРЪЖИЯ СА БИЛИ ПО-ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ НО САЩ КОМПЕНСИРА С КОЛИЧЕСТВО И ИЗПРАЩА КОНВОИ С ТЕХНИКА КЪМ СССР !!!ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ !!!

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Кракра

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Хубаво е да се знае, но да се знае истината, а не руски пропагандни глупости.
    За контраофанзивата в Ардените Хитлер изтегля всички най-елитни части и повечето си танкове от Източния фронт. Въпреки първоначалния успех, немските сили са спрени, а в последствие почти изцяло унищожени от американците.
  • 6 Скитник1

    1 1 Отговор
    M1 Garand
  • 7 всичко коз

    0 0 Отговор
    Спасението е в първо в анархо-феодализма като помощна идеология за 10-15години и след това нека преминем към една идеология която хората отричат но след време ще благославят-крайното дясно
  • 8 Кракра

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Хайде по-леко с русофилската пропаганда.
    След откриването на втория фронт всички елитни части на Вермахта са прехвърлени там. За офанзивата в Ардените Хитлер използва най-добрите си дивизии и събира всички налични танкове. Американците издържат на страшния натиск и след като атаката е спряна, контраатакуват и съкрушават последните боеспособни подразделения на нацистите.
    А и да не забравяме огромната помощ, която Америка и Великобритания оказват на СССР от първия ден на войната с германците. Без нея Хитлер щеше да прегази Русия с лекота.
  • 9 Живко

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА":

    Процентна помощ на САЩ към СССР- 4% от нуждите на фронта. Данни за “ мъжете с картечници” няма, освен в някой холивудски филми. НКВД започва разстрели на фронта, на войници които са извършили престъпления 1943та. В Сталинград са около 900 и кусур войника , на фона на 900000 загинали , то сам си направи сметката. Германия до 1943 г получава от Франция и Чехословакия повече оръжие, отколкото СССР от САЩ. 90% от немските подводници се правят във Франция. Уважавайте повече паметта , на геройте , загинали в името на един по - добър свят.
  • 10 Руски алкохоли

    0 6 Отговор
    Без чудовищно голямата помощ на съюзниците , сега блядките щяха да живеят на северния полюс!

    Коментиран от #12

  • 11 WAM

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА":

    Гнусно и нагло ПИСАНИЕ.
  • 12 Аз казах

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Руски алкохоли":

    А, то щеше да си на сапун и излетял през комина