27 Април, 2017 10:40 1 736 0

Тръмп развърза ръцете на Пентагона

  • пентагон-
  • ирак-
  • сирия

Секретарят по отбраната ще може да променя числеността на контингентите в Сирия и Ирак

Тръмп развърза ръцете на Пентагона - 1
Снимки: БТА/АР

Белият дом разшири правомощията на Пентагона, съобщи "Ройтерс". Военното министерство вече ще има възможност по-гъвкаво да определя числеността на американските военни контингенти в Ирак и Сирия.

Решението ще даде на министъра на отбраната Джеймс Матис правомощия да изпрати по-големи сили в Сирия в подкрепа на местните милиции, които се опитват да превземат Ракка - бастиона на "Ислямска държава" (ИД).

Секретарят на отбраната ще може и да изпрати повече военни в Ирак, където продължават битките за изтласкване на ИД от Мосул и стабилизиране на страната. Към момента по официални данни в Ирак има 5262 американски военнослужещи, а в Сирия - 503.

Тръмп развърза ръцете на Пентагона

През последните месеци Пентагонът постепенно увеличи контингента си в двете страни, изпращайки стотици морски пехотинци в Сирия и още консултанти към Ирак. Това бе направено с одобрението на Белия дом, но без официално да се променят ограниченията върху броя на военнослужещите, определени от администрацията на Обама.

Тръмп развърза ръцете на Пентагона

Решението на Тръмп е поредна стъпка към разширяване на правомощията на военните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА