29 Април, 2017 12:26 2 589 3

Американските пехотинци се завърнаха в Хелманд (ВИДЕО)

  • афганистан-
  • хелманд-
  • база-
  • морски пехотинци
Американските пехотинци се завърнаха в Хелманд (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/АР

Първите американски морски пехотинци се върнаха във военната си база в южната афганистанска провинция Хелманд. Ситуацията в района се влоши напоследък, заради засилената дейност на талибаните, "Ройтерс".

През 2014 г. морските пехотинци напуснаха базата, но без да успеят да потушат активността на бунтовническото движение.

Първите 30 от общо 300 морски пехотинци, които ще се разположат постепенно в базата, са пристигнали през последните няколко дни. Дислоцирането им започва на фона на подновената пролетна офанзива на талибаните, които неотдавна завоюваха нови територии, отбелязва агенцията.

Церемония в присъствието на командващия американските сили в Афганистан генерал Джон Никълсън ще отбележи завръщането на престижния експедиционен корпус, които понесе тежки загуби в размирната провинция, център на производството на опиумен мак в страната.

Пристигането на морските пехотинци е в рамките на ротацията на американския контингент, наброяващ 8400 души и разположен с мандат на НАТО в Афганистан, с основна цел да подкрепя афганистанските сили срещу ислямистките бойци.

За разлика от предишните си мисии морските пехотинци няма да участват пряко в боевете срещу бунтовниците, а ще обучават и съветват афганистанските военни и полицаи на място.

Провинция Хелманд, съседна на Пакистан, се бе превърнала в гробница за американските и британските контингенти, които дадоха стотици жертви в миналото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    18 6 Отговор
    Те америте не беа ли победили там!!??
    Или пак, както винаги, сме го гледали по филмите - кацането но Луната, победа над Русия, отразени извънземни...
  • 2 АЗАЗАЗ

    13 3 Отговор
    Не ни занимавайте с тези американски гниди,колкото по-бързо пукнат,толкова по-малко зло на Земята !!!
  • 3 Обикновен

    11 2 Отговор
    Защо талибаните и американците ушким се бият. Нали американците създадоха талибаните. Но откакто внесоха демокрация в Афганистан производството на опиум се е вдигнало с 90 %. ТОВА СА НОВИНИ ОТ СВЕТОВНИЯТ ПЕЧАТ, а не изсмукано от пръсти.
Новини по държави: