Last news in Fakti

4 Май, 2017 14:45 1 187 0

Хелзинки - фаворит за домакин на Тръмп и Путин

  • доналд тръмп-
  • владимир путин-
  • среща-
  • хелзинки
Хелзинки - фаворит за домакин на Тръмп и Путин - 1
Снимки: БТА/АР

Финландската столица Хелзинки е подходящо място за среща между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп, ако тя бъде предложена от Вашингтон. Това заяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Засега обаче няма конкретни планове за среща между двамата лидери през следващите два месеца, уточни Лавров и напомни, че Путин и Тръмп разговаряха по телефона преди няколко дни. Една от най-близките възможности за такава среща е в кулоарите на предстоящия форум на върха на Г-20 в Хамбург на7 и 8 юли, отбеляза той.

Руският външен министър говори пред журналисти след среща с финландския си колега Тимо Сойни в малкото старинно финландско градче Порвоо, на около 50 км източно от Хелзинки.

Хелзинки - фаворит за домакин на Тръмп и Путин

Според Лавров русофобската кампания, започнала при администрацията на предишния американски президент Барак Обама, запазва инерцията си в САЩ и сега. "Това очевидно се прави, за да се използва русофобската карта във вътрешнополитическите борби зад океана, включително и от онези, които не могат да приемат резултатите от изборите, състояли се в пълно съответствие с американската конституция", подчерта той.

Лавров и Сойни обсъдиха също отношенията между Русия и ЕС. Според Сойни конфликтът в Украйна е главно препятствие пред подобряването на отношенията между Москва и Брюксел. Няма напредък в изпълнението на Минските споразумения, констатира със съжаление той и се обърна към Лавров с молба "Русия да използва своето влияние по тези въпроси".

Хелзинки - фаворит за домакин на Тръмп и Путин

Руският външен министър се спря и на продължаващите преговори в Астана за уреждане на конфликта в Сирия, като изрази надежда за успех "от гледна точка на консолидиране на режима на прекратяване на огъня".

Той изрази надежда, че преговорите в Женева за Сирия ще бъдат възобновени още този месец, като изтъкна, че на тях се решава комплексът от въпроси, свързани с политическото уреждане на конфликта, за да може сирийският народ сам да определи бъдещето на страната си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА