Last news in Fakti

4 Май, 2017 21:00 1 884 7

Критик на Кремъл получи убежище във Франция

  • пьотр павленски-
  • кремъл-
  • критик-
  • русия-
  • москва-
  • франция

Пьотр Павленски напусна Русия с автомобил през Украйна

Руският пърформанс творец Пьотр Павленски, който редовно критикува Кремъл и е заплашен в родината си от 10-годишна присъда в трудов лагер, получи политическо убежище във Франция.

Това съобщи неговият адвокат. Той подчерта, че "Франция остава страната за убежище на политически опоненти". Заедно с 33-годишния Павленски политическо убежище е присъдено и на неговата партньорка Оксана Шалигина, добави адвокатът.

Павленски, Шалигина и двете им дъщери напуснаха през януари Русия с автомобил през Украйна на път за Франция.

Творецът на пърформанси стана известен с редица прояви срещу режима в Русия в периода от 2012 до 2015 г. - подпалва входната врата на филиала на Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург, приковава кожата на тестикулите си към паважа на Червения площад, явява се публично със зашита уста в знак на протест срещу процеса срещу "Пуси райът". За тези и други прояви му бяха наложени големи глоби, а е лежал и седем месеца в ареста.

През декември 2016 г. той бе подведен под отговорност за извършено сексуално насилие срещу театрална актриса - обвинение, която той категорично отхвърля. След пристигането си в Париж Павленски разказва, че при ареста тогава властите му обяснили, че разполага с две възможности - или да отиде в трудов лагер за 10 години, или да напусне Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сабакеевич

    10 4 Отговор
    Путин не е виновен!
  • 2 Патето Яки

    19 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: подпалва входната врата на филиала на Федералната служба за сигурност в Санкт Петербург, приковава кожата на тестикулите си към паважа..........

    Сериозно изперкал.
  • 3 Всеки отива където му е мястото.

    14 2 Отговор
    Жерар Депардьо стана Руски поданик, а тази отрепка отива в Париж:) на къде върви работата?
  • 4 гостуващ

    9 1 Отговор
    На тоя "художник" като му видиш "творчеството", почваш да се оглеждаш с нетърпение за яките санитари с бели престилки от лудницата. Определено мястото му е там, а не на улицата и найстина малко трудова повинност би подействала благотворно на възпаления му мозък. Ако "твореше" такава "политическа сатира" в щатите със сигурност щеше да бъде въдворен в тапицирана стая. В Русия са му дали възможност да емигрира точно тия, срещу които протестира. Така му е намекнато според собствените му думи в интервю.
  • 5 jambazina

    2 2 Отговор
    Подпалвач и изнасилвач!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ba4kator

    0 0 Отговор
    Тоз е агент на КГБ
Новини по държави: