Last news in Fakti

14 Май, 2017 15:40 2 531 2

„Европол“ алармира: Опасността не е преминала!

  • европол-
  • хакери-
  • атака-
  • риск-
  • опасност-
  • сигурност-
  • компютри

Възможна е нова хакерска атака

„Европол“ алармира: Опасността не е преминала! - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейската полицейска служба алармира, че съществува опасност от нова мащабна хакерска атака като тази в петък, съобщи Би Би Си.

Според „Европол“ над 200 000 души в 150 страни са станали жертва на кибер престъпниците, които проникнаха в системи на болници, банки, организации и летища.

Службата твърди, че ситуацията може да ескалира в понеделник сутринта, като не е изключено тогава да бъде осъществена нова грандиозна офанзива.

По-рано от европейската полицейска служба обявиха, че петъчната атака е с безпрецедентни размери. Британската здравна система бе сред най-засегнатите от атаката. Испанският телеком „Телефоника“, руското вътрешно министерство и американската компания за доставки „ФедЕкс“ също се оплакаха от хакерски удар срещу системите си.

Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън заяви, че американската Агенция за национална сигурност стои в основата на всичко, защото е създала инструменти за подобни атаки. Американските служби са използвали пробойна в операционната система на Windows, за да се доберат до компютрите на терористи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линукс

    3 3 Отговор
    Юруш на "Бозата/джама/уиндоус " боклук е и ще си остане такава Линукс му е майката ма сте прости!!
  • 2 БайМанаф

    1 0 Отговор
    Те това ако не е кретенизъм на майкрософтци че да си направят статистика колко не плащат скапаните им ОС... Полуграмотни идиоти наречени хакери не стоят зад такава голяма прикрита работа!