Last news in Fakti

23 Май, 2017 13:01 1 392 0

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • южна корея-
  • пак гън-хе-
  • сеул-
  • корупция-
  • чхуе сун-сил

Започна делото за корупция срещу отстранената Пак Гън-хе

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Бившият президент на Южна Корея Пак Гън-хе се яви в съда в Сеул за началото на делото срещу нея. Тя е посъдимя след грандиозен корупционен скандал, довел до отстраняването й от поста, предаде ТАСС.

Процесът, който се очаква да продължи месеци, е следващ етап от сагата, започнала миналото лято и белязана от огромни протести срещу президента. Те ускориха низвергването на Пак - дъщеря на диктатор, избрана демократично, преди да бъде отстранена от власт през март от висшата съдебна инстанция на Южна Корея.

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Обвиняема Пак Гън-хе, каква е професията ви?", попита председателят на съда. "Нямам професия", отвърна тя.

Жената, смятана в течение на десетилетия за политическа "принцеса", пристигна в съда с микробус на наказателните власти и влезе в съдебната зала, придружена от най-малко шестима пазачи.

Шестдесет и пет годишната Пак беше свалена от власт от парламента през декември миналата година заради ролята й в скандала около загадъчната фигура на тайната й довереница и "приятелка от 40 години" Чхуе Сун-сил, която също е подсъдима.

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Конституционният съд потвърди в началото на март отстраняването й, в резултат на което беше отнет съдебният имунитет на бившата президентка. Идването на Пак в съда е първата й публична поява от задържането и в края на март.

Чхуе, която не е заемала официално никакъв държавен пост, е обвинена, че се е възползвала от връзките си с бившата президентка, за да се сдобие чрез изнудване в замяна на политически услуги с близо 70 милиона долара от големи южнокорейски компании.

Подведени под отговорност са също наследникът на електронния гигант "Самсунг" и президентът на конгломерата "Лоте".

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Народът срещу президента (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя е обвинена, че е допуснала Чхуе - дъщеря на съмнителен религиозен водач, който бил наставник на Пак в продължение на години - да се меси в държавните дела - от висши назначения до гардероба на президентката.

Пак Гън-хе отрича всякакви злоупотреби и обвинява Чхуе, че се е възползвала от приятелството им. Бившият президент е съдена по 18 обвинения, в това число в корупция, принуда и злоупотреба с власт. Заплашва я доживотен затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: