Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 09:03 899 0

Великобритания изтегля дипломатите си от Иран

  • иран-
  • великобритания

Техеран критикува прибързаното решение на ООН

Великобритания изтегля дипломатите си от Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания изтегля всички служители на мисията си в Иран, след като ден по-рано сградата на посолството бе разграбена от протестиращи иранци, съобщиха западни дипломатически източници. Група служители на мисията вече са на летището в столицата Техеран и очакват полета си към Дубай.

Решението за евакуацията им бе взето, след като демонстрантите, скандиращи "смърт за Великобритания", свалиха знамето на кралството и потрошиха офисите на посолството. За кратко шестима от служителите в мисията бяха похитени. След намесата на полицията британците бяха освободени.

Действията на протестиращите отразяват обществения гняв от решението на Лондон, който миналата седмица прекъсна всякакви отношения с финансовия сектор на Ислямската република. Това се случи след приемането на новите санкции срещу Техеран, които бяха изготвени в сътрудничество с Канада и САЩ.

Съветът за сигурност на ООН осъди нападението срещу комплекса от сгради на дипломатическото представителство на Великобритания в иранската столица Техеран и призова Ислямската република да осигури защита на дипломатите. Изявлението на Съвета за сигурност бе подкрепено от всичките му 15 членове.

Председателят на иранския парламент Али Лариджани разкритикува решението на Съвета за сигурност на ООН, който осъди нападението на британското посолство в Техеран и обяви, че резолюцията излага на риск глобалната сигурност.

"Прибързаното решение на СС на ООН, който осъди действията на студентите, бе взето, за да прикрие предишните престъпления на Америка и Великобритания. Полицията правеше всичко по силите си, за да запази сградата", обяви Лариджани в речта си пред парламента, която се предаваше пряко по държавната телевизия. "Това подло решение ще доведе до нестабилност в глобалната сигурност", завърши председателят.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА