Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 20:54 1 000 0

Похитиха служители на британскотото посолство в Техеран

  • иран-
  • великобритания

Полицията използва сълзотворен газ срещу студентите

Протестиращите в Техеран за кратко взеха шестима заложника от персонала на посолството на Великобритания при нахлуването си в двете дипломатически резиденции в иранската столица, чупейки прозорци, хвърляйки петролни бомби и изгаряйки британския флаг в протест срещу санкциите, наложени от Великобритания, предава Ройтерс. По-късно иранската информационна агенция „Фарс” съобщи, че шестимата са освободени от полицията.

Полицията е използвала сълзотворен газ срещу студентите, които все още се намират на територията на посолството на Великобритания. По-рано представители на правоохранителните органи чрез високоговорители предложиха на нахлулите в посолството лица в ултимативна форма незабавно да напуснат територията на дипломатическата мисия, заплашвайки в противен случай да употребят сила.

Най-активните участници в безпорядъците са били задържани. В хода на сблъсъците, са получили наранявания няколко полиция и няколко участници в антибританската акция, като един от студентите е пострадал сериозно.

Великобритания заяви, че е възмутена от атаките над посолството си, но няма непосредствен коментар на задържането на персонала. Министерството на външните работи смята, че все още е рано да се говори за евакуация на поданиците на страната от Иран.

Атаките са в отговор на повишеното дипломатично напрежение между Иран и западните нации, които през изминалата седмица наложиха нови санкции поради опасения за ядрената програма на Техеран, насочена към постигането на възможността за създаване на атомна бомба. От своя страна Иран, който е петия най-голям износител на петрол в света, заяви, че иска само ядрени електроцентрали за производство на електроенергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА